NIEUWSDynaudio

AV-dagen Dynaudio Evidence Platinum met Chord-geweld

Het 'harde' nieuws in het weekend van de Nationale AV-dagen valt te overzien, de echte primeurs in het voorjaar zullen we over het algemeen over een week of vijf in München opgediend krijgen, of het betreft noviteiten die we op de CES al spotten, maar er zijn wel degelijk een aantal zaken die in ieder geval in Nederland voor het eerst te zien en horen zijn. 

Zo ook bij Dynaudio, een van de eerste ruimtes waar we binnenwandelen. Edwin Vlieger heeft er een paar Evidence Platinum speakers opgesteld staan, aangestuurd door zware monoblokken van Chord Electronics.

De Evidence Platinum is het nieuwe paradepaardje, met "een hogere graad van verfijning in combinatie met de innovatieve Dynaudio Directivity Control (DDC) technologie en uiteraard de Dynaudio drivers die je een ongehoorde luisterervaring beloven." 

En hij zag dat het goed was...

Dynaudio ontwikkelde de 18W75 Evidence woofers specifiek voor dit model, en plaatste ook nieuwe Esotar2 tweeter. "Dichter tot de puurste muziek dan ooit." Edwin Vlieger vertelt: "Het is de eerste keer dat we deze speakers in Nederland kunnen laten horen. We hebben lang gewacht op demo-materiaal, en zijn blij dat het paar op tijd gearriveerd is voor deze show." Wat er anders is aan het model ten opzichte van de eerdere edities? "Een nieuwe techniek om reflectie met 75 procent te elimineren, tien jaar doorontwikkeling aan drivers en tweeters, en diverse kleine aanpassingen en innovaties die samen voor een verbeterd resultaat zorgen. De nieuwe tweeter, twee keer een mid, vier keer een laag... - maar dan komt het klankbeeld ook echt naar je toe."

Tussen de imposante Platinums vinden we twee zware monoblokken, de Chord SPM 6000 MkII power amplifiers. Gebouwd met dezelfde compromisloze filosofie als het vlaggenschip van Chord, de SPM 12000 MkII reference versterker. Zo'n twintig centimeter hoog en ruim zestig centimer diep: de grootste monoblokken die Chord tot nog toe bouwde. En dat blijkt ook wel: 750 Watt per kanaal! 

Die capaciteit is hier overigens niet nodig, geeft Edwin aan, want de Platinums zijn speakers met een hoog rendement over het hele frequentiebereik, maar het ziet er zeker niet verkeerd uit om met dit vermogen uit te pakken.

Verderop in de ruimte en minstens zo interessant vinden we bovenstaande bron voor de muzikale presentaties van Edwin: de Chord DSX1000 netwerkspeler, "gisteren uitgepakt!" Deze high-end streamer kan overweg met mp3, wma, wav, aac, alac en flac tot 24-bit/192kHz, met dlna-support en UPnP apps voor iOS en Android. De DSX1000 is voorzien van de FPGA-structuur (Field Programmable Gate Array) voor de vermaarde digitaal-naar-analoge conversie-technologie van Robert Watt, het ‘digitaal genie’ waar Chord al meer dan vijftien jaar mee samenwerkt. De DSX1000 beschikt over een voorversterker, en is aangesloten op een netwerk dat Wifimedia voor de gelegenheid heeft aangelegd. Kabels in de set van Dynaudio en Chord zijn van AudioQuest. Fijne opstelling, we gaan graag zelf eens met de DSX1000 aan de slag - hij is ons na de 'ontdekking' in Las Vegas al toegezegd. Wordt vervolgd!

Kijk ook eens op de Dynaudio Special

MERK

EDITORS' CHOICE