REVIEW

Carmen Gomes Inc. – Torn (WAV 96/24)

Eric de Boer | 06 april 2013

Nederland is een nieuw platenlabel rijker. Het album Torn van Carmen Gomes Inc. is één van de eerste albums van het label Sound Liaison dat als High Definition download te verkrijgen is. Maar een rijke bandbreedte en een puristisch ingesteld team van musici en technische meesters moet ook muziektechnisch interessant zijn. Carmen Gomes Inc. beantwoordt daar ruimschoots aan.

Het idee om een in de Hilversumse Studio Eleven gehuisveste basis een High Definition muzieklabel op te zetten sprak Peter Bjørnild en Frans de Rond zeker aan. Hun missie werd het slaan van een brug tussen de studio (technici en musici) en de muziekliefhebbers die willen genieten van een hoogwaardige weergave. Dat vertaalde zich uiteindelijk in het beheren, produceren en tevens als HD Wav-file uitbrengen van eigen opnames, die zonder gebruik van hoofdtelefoons en met alle artiesten tegelijk spelend in dezelfde ruimte voor nogal voor de hand liggende uitdagingen zorgen. Maar de synergie van meerdere musici en vocalist(en) tegelijk is tijdens die opnames even sterk als tijdens een optreden, en de muziek klinkt coherenter en minder gecomprimeerd dan wanneer er diverse opnames in verschillende situaties worden gemaakt.

Het album Torn van Carmen Gomes Inc. is daar in ieder geval een goed voorbeeld van. Dit gezelschap bestaat al een tijdje uit de muzikaal geschoolde stem van Carmen Gomes, Folker Tettero met zijn bluesy-klinkende gitaargeluid, Peter Bjørnild op bas en Marcel van Engelen op drums. Torn is het negende studioalbum van Carmen Gomes Inc. en vermengt blues met vocale jazz. Dit album werd in november 2012 in slechts twee dagen opgenomen in Studio Eleven en door het duo van Peter en Frans van mixage en productie voorzien. De twaalf tracks bestaan deels uit eigen werk en deels uit bekende bluestracks die door Gomes en haar begeleiding bevlogen en wordt gebracht. Het album straalt door de enorm ontspannen sfeer die zowel door de band als de verfijnde opnametechnieken worden gereproduceerd in mijn luisterruimte. De instrumenten werken lichtelijk, maar prettig op elkaar in en hebben dezelfde akoestische eigenschappen, dankzij het gezamenlijk spelen en opnemen. De behuizingen van de drums worden dus bijna zichtbaar, terwijl Gomes vrijwel tastbaar is, getuige tracks als You Gotta Move, I’m Torn of The Thrill Is Gone. Haar wat zwoele, enorm getalenteerde en gecontroleerde stemgeluid is vrij uniek en de zangeres weet emotie over te brengen zonder een platte imitatie ergens van te willen zijn. Torn luistert daarom ontzettend makkelijk weg, de dynamiek is van verslavend hoge kwaliteit en de muziek zelf is ook gemaakt om echt te musiceren, niet voor een puike opname. Prima combi, gezien het uitgangspunt van Sound Liaison. De uitgestraalde rust en de hoge mate van controle van alle vier de leden van Carmen Gomes Inc. over hun instrumenten getuigt van een niveau dat vaker in landen als Duitsland of Amerika wordt aangetroffen, wat als groot compliment mag worden gezien. Geen audiofiel gepingel, maar gewoon muziek, weliswaar met een voorbeeldige productie.Verplichte kost voor iedereen die bluesy jazz, goede opnames en dito weergave een warm hart toedraagt! Voor de technisch geïnteresseerde lezer: op de site van het label staan ook de gebruikte apparatuur voor de opname.

Aanvullende informatie:
Label: Sound Liaison
Speelduur: 44:56 minuten
Website


EDITORS' CHOICE