REVIEW

Jamiroquai – Travelling Without Moving (2LP)


Eric de Boer | 26 mei 2013

In 1996 brengt de Britse formatie Jamiroquai haar derde album uit. De band rond de charismatische zanger Jay Kay stapte met dit album zeventien jaar geleden in de schijnwerpers van MTV en het grote publiek en wist hun bestaansrecht te claimen. Travelling Without Moving is onlangs voor het eerst sinds jaren op zwaar vinyl heruitgebracht.

Het was op dit album ook dat de transformatie van Jamiroquai te zien en te horen was. Na het sterke debuutalbum Emergency On Planet Earth uit 1993 en de opvolger The Return Of The Space Cowboy van het jaar daarop klonk de band ineens een stuk compacter, commerciëler en vooral toegankelijker. De mix van funk met acid jazz (indertijd een populaire muziekstroming die van underground naar mainstream veranderde) is nog steeds hoorbaar op Travelling Without Moving, maat Jay Kay en de zijnen kozen voor een minder uniform geheel en bestormden de hitlijsten en de TV met de signatuurhit Virtual Insanity. De diversiteit aan stijlen –uiteenlopend van reggae (Drifting Along) naar soul- en funkbeïnvloedde tracks als High Times of Cosmic Girl. Nog steeds klinken deze tracks (het hele album) eigenlijk als nieuw, de stijl van Jamiroquai is niet echt gewijzigd in de afgelopen anderhalve decennia.

Deze herpersing is –evenals de eerste twee albums van Jamiroquai- door Music On Vinyl voorzien van twee degelijke 180 grams persingen in een fraaie gatefold sleeve. Jay Kay is bereid gevonden om een best interessante ‘personal note’ aan het album toe te voegen, leuk voor de verzamelaars. De bron voor deze herpersing was niet de originele mastertape, maar een onlangs vervaardigde geremasterde versie. Dat valt eigenlijk een beetje te betreuren, want hier en daar is toch duidelijk sprake van een bewust toegepast stukje Loudness War. De sound is daardoor wat bassig en de fijndynamiek van het –wat zachter klinkende- originele album is wat meer op de achtergrond komen te liggen. Nu is deze remastering lang niet het grootste voorbeeld van de kunstmatig vergrote dynamiek en ook de technici in Haarlem zullen moeten roeien met de hen aangereikte riemen. Toch had ik liever een herpersing van het origineel gehoord, wat de zichtbare hoeveelheid energie en moeite die Music On Vinyl in deze persing heeft gestoken ook waard was geweest. 

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 57 minuten
Website

EDITORS' CHOICE