NIEUWSTivoli Audio

DAB+ breidt sterk uit in Nederland

Redactie HiFi.nl | 07 maart 2013 | Tivoli Audio

Digital Audio Broadcasting, ofwel DAB, maakt een belangrijke stap in 2013. Vorige week werd door de overkoepelende radiovereniging VCR (Vereniging Commerciële Radio) al bekend gemaakt dat radiozenders als Q-music, 538, Sky Radio, SLAM!FM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio nog dit jaar door het hele land overgaan op DAB+.

“We zijn klaar voor de toekomst”, stelt ook Tivoli Audio’s CEO Tom DeVesto. “De digitalisering van radio is onvermijdelijk. Met onze radio’s spelen we dan ook al geruime tijd op deze ontwikkeling in, en met een groot aantal van onze producten zijn DAB+ stations al te beluisteren.” We spraken DeVesto vorige week bij een evenement in Amsterdam, waar Tivoli ook een nieuw meubel presenteerde.

De DAB-manier van radiodistributie biedt in de eerste plaats meer zenders en dus meer content dan FM en AM, omdat er sprake is van digitalisering. In Nederland is het doel gesteld op 1 september een dekking van 40 procent te realiseren, en de verwachting is dat dat percentage ruimschoots overtroffen wordt. De zenders die digitaal gaan, blijven vooralsnog ook op FM uitzenden, want lang niet alle bestaande radio’s en tuners die in omloop zijn kunnen DAB+ ontvangen. In onderstaande kaart (klikbaar voor een groter formaat) is de Europese uitbreiding in 2013 weergegeven.

Ook trendwatcher Richard Lamb benadrukt om meerdere redenen het belang van Digitale Radio. “In het kort komt het er op neer dat DAB+ een geweldige ontwikkeling is, omdat het goedkoper wordt voor radiostations om frequenties in te kopen. Daardoor zal het aanbod van zenders breder worden voor de luisteraars. Daarnaast is de kwaliteit erg hoog en kan er veel informatie met het radiosignaal meegestuurd worden.”

DAB en DAB+
Digital Audio Broadcasting is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radiouitzendingen mogelijk maakt. Het is bovendien mogelijk om tijdens de uitzendingen meer informatie te sturen en radioreclames weg te filteren. DAB+ is de opgewaardeerde standaard die in 2007 geïntroduceerd werd. In plaats van MPEG1, Layer 2, wordt gebruik maakt van de MPEG 4/AAC+-codering, ook bekend als HE-AAC, waardoor op veel lagere bitrates al een goede geluidskwaliteit gehaald kan worden.


EDITORS' CHOICE