REVIEW

Otto Ketting - Kammersymphonie - Symfonie nr 6

Het verschijnen van deze CD met de laatste twee symfonieën van Otto Ketting viel samen met zijn overlijden, op 77-jarige leeftijd. Een waardig afscheid van een groot componist van aantrekkelijke, in zijn eigen tijd gewortelde muziek.

De Kammersymphonie werd in 2009 gecomponeerd in opdracht van het ensemble Asko|Schönberg. Opgenomen bij de première in het Concertgebouw, onder directie van Reinbert de Leeuw. Titel en bezetting verwijzen naar een belangrijke inspiratiebron voor Ketting: de Kammersymphonie für 23 Soloinstrumente van de Oostenrijkse, in de Nazitijd als ‘entartet’ gebrandmerkte componist Franz Schreker. Een stuk dat Ketting meerdere malen als dirigent ten gehore bracht en waaruit hij stukjes citeert. Beide werken duren ongeveer 25 minuten, ononderbroken gespeeld maar vol variatie. En natuurlijk is er die andere beroemde Kammersymphonie, Arnold Schönbergs opus 9. De 12-toons techniek is voor Ketting een vanzelfsprekendheid, zonder dat dit ten koste gaat van de welluidendheid.

Net als in de in 2011 in opdracht van de NTR zaterdagmatinee voltooide zesde symfonie integreert Ketting nadrukkelijk minimal music als van Steve Reich in het klankbeeld, alleen niet als gebruikelijk in lang aangehouden patronen maar in fragmentarische vorm, zoals ook John Adams dat vaak doet. In de heldere, dynamisch sterk gevarieerde aanpak waart voortdurend de geest van Stravinsky rond. Ketting is niet alleen op de wereld.

De zesde heeft wel de traditionele opbouw in vier delen, maar heeft verder weinig met de romantische conventies van het symfonische repertoire. De mooie, spannende muziek intrigeert in de details maar ook in de opbouw. Er wordt geen extreem incasseringsvermogen bij de luisteraar verondersteld. Deze muziek zou een breed publiek moeten aanspreken zou je denken. De uitmuntende uitvoeringen maken dat extra gemakkelijk.

De uitstekende opname van de zesde is een live registratie van de première op 4 februari 2012, door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan. De CD laat maar weer eens horen wat een fantastische muziek er in Nederland gecomponeerd en uitgevoerd wordt en hoe tragisch het is dat beperking van financiering daar genadeloos het fundament uit slaat.

Aanvullende informatie:
Kammersymphonie (2009) - Asko|Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw
Symphony No. 6 (2011) - Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan
Speelduur: 67:18
Label: Attacca
Distributie: Codaex / New Arts International

EDITORS' CHOICE