REVIEW

Comme un homme

Jan Luijsterburg | 03 maart 2013

Twee jongens sluiten een vrouw op in een geïsoleerd gelegen, alleen met een bootje bereikbaar hutje. Ze verhullen hun gezichten in een bivakmuts en binden het slachtoffer vast, maar ja, wat dan? Regisseur Safy Nebbou schetst de achtergronden van de jongens zonder overtuigend duidelijk te maken hoe ze nu tot hun opmerkelijke actie zijn kunnen komen.

Van Greg kun je het nog wel plaatsen. Dat is een impulsief type, de losgeslagen zoon van een garagehouder die graag uit joyriden gaat met de auto’s van vaders klanten. Als een docente te vervelend doet is dat de aanleiding tot de kidnapping. Zijn kompaan Louis, het kernpersonage in het verhaal, is moeilijker te doorgronden. Een introverte jongen, zoon van rector van de school. Moeder is overleden, het verlies lijkt niet verwerkt.

Als Greg zichzelf door zijn roekeloosheid uitschakelt heeft Louis in zijn eentje de zorg voor de opgesloten docente, en de verantwoordelijkheid voor haar lot. Van enige compassie blijkt ook dan geen sprake, de jongen zit er ogenschijnlijk niet mee dat er iemand door zijn toedoen ligt te creperen. Van ook maar een rudimentaire gewetensfunctie lijkt geen sprake. Hoe dat komt? Geen idee. Vader is toch echt de kwaadste niet.

De film is losjes gebaseerd op de roman L'âge bête van het fameuze schrijversduo Boileau-Narcejac, ook verantwoordelijk voor Les diaboliques van Henri-Georges Clouzot en Hitchcocks Vertigo. Het thrilleraspect en het psychologische 'coming of age’ familiedrama lijken elkaar in de weg te zitten.

Hoewel de film visueel overtuigend – vooral de lange, zwijgzame introductie weet een sterke, duistere sfeer op te roepen – en het acteerwerk uitstekend is (vader en zoon zijn echt vader en zoon), stelt de film uiteindelijk teleur omdat hij er niet in slaagt het gedrag van Louis te verklaren en daarmee geloofwaardig te maken.

Er is een making of toegevoegd waarin gecommentarieerde fragmenten uit de film afgewisseld worden met beelden van het opnameproces. Daar ondertiteling bij deze extra ontbreekt is een redelijke vaardigheid in het Frans wel een voorwaarde om hier een touw aan vast te knopen.    

 

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 2012
Speelduur: 89 minuten
Regie: Safy Nebbou
Scenario: Safy Nebbou en Gilles Taurand, naar het boek L'âge bête van Bouileau-Narcejac
Productie: Michel Saint-Jean
Camera: Pierre Cottereau
Montage: Bernard Sasia
Art direction: Cyril Gomez-Mathieu
Muziek: Jerome Reuter
Met: Emile Berling, Charles Berling, Kévin Azaïs, Sarah Stern
Extra: Making of (31 minuten)
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Lumière


EDITORS' CHOICE