NIEUWSRhapsody

Muziektips van Rhapsody

Redactie HiFi.nl | 26 februari 2013

Rhapsody Sound & Vision heeft de rubriek muziektips weer eens opgevist, om cd's en platen uit te lichten die ze in de zaak grag draaien, omdat ze "zowel muzikaal als opname-technisch op het niveau zijn van Rhapsody". Tips die ze graag met ons delen.

"Velen van deze opnames worden ook tijdens onze demonstraties gebruikt," geeft Harry van Dalen aan. "Het is al enige tijd geleden dat we cd tips hebben gegeven maar hier hebben we er een groot aantal."

De eerste plaat die Rhapsody graag onder de aandacht wil brengen is het ruim veertig jaar oude debuut, een Deluxe Edition re-issue met de treffende titel Emerson Lake & Palmer. En in datzelfde straatje willen ze de remixes van Steven Wilson (Porcupine Tree) graag een podium geven. "Op deze cd staat zowel een stereo als een 5.1 mix die beide zeer indrukwekkend zijn. De 5.1. mix gaan we jullie over een tijdje laten horen in een show die helemaal rond 5.1 mixen gaat. Maar daarover later meer..."

Nummer drie is de meest recente plaat van ZZ Top, de oude rockers die samen met producer Rick Rubin een ultiem rockalbum afgeleverd hebben met de naam La Futura. "Zoals we gewend zijn van Rick Rubin (die ook tekende voor de laatste vier cd’s van Johnny Cash) is het een zeer puristische plaat geworden waar ZZ Top helemaal in uitblinkt. Gewoon keihard aanzetten."


De achterkant van La Futura

Op jazz-gebied ook twee tips; als eerste het Bobo Stenson Trio met hun nieuwe cd Indicum op ECM. "Dit is wat wij noemen Europese jazz. De caleidoscoop van klanken die het trio neerzet is uniek. En de opname; wauw…"

Ook is er ruimte voor een ode aan Miles Davis. De plaat heet Miles Espanol met als ondertiteling New sketches of Spain. Het label is EONE. "Compleet geïnspireerd op de periode die Miles had met Gil Evans. Op deze cd vind je grote namen als Chick Corea, Ron Carter, Eddie Gomez, Jack Dejohnette, John Scofield e.d. Prachtig!"

"Arvo Pärt staat bij Rhapsody hoog in het vaandel. Deze klassieke componist die prachtige koorwerken componeert zit met zijn meesterwerk op het label van ECM en daar is onlangs zijn nieuwe werk Adam's Lament uitgebracht. We kunnen alleen maar zeggen; schoonheid op het hoogste niveau. Een andere prachtige uitgave van Arvo Pärt is op het label Harmonia Mundi, Creator Spiritus met dirigent Paul Hillier. Dit is een SACD zowel stereo als multi-channel opname. Geweldig!"

"Een andere klassieke SACD-opname is van de componist Benjamin Britten met het War Requiem uitgevoerd door Jaap van Zweden. Ook deze opname is zowel stereo als multi-channel. Uniek is de manier waarop dit grote werk live is opgenomen. Echt een tien!" Ook hebben ze een nieuwe cd van Isabelle van Keulen, viool en Ronald Brautigam, piano met het complete werk voor viool en piano door Sergei Prokofiev. "Hier wordt echt dynamisch gespeeld en dat hoor je ook in de opname."

Nog één laatste tip, Harry? "Wie Ludovico Einaudi nog niet kent, moet absoluut de nieuwe plaat van Hanna Devich piano kopen. En voor diegene die Einaudi wel kennen, zullen horen dat zij zijn werk waanzinnig inspirerend speelt. Dit is dromerige muziek waar je in verdwijnt." Deze laatste drie cd’s zijn uitgekomen op het label Challenge Classics.

Kijk ook eens op de Rhapsody Special


EDITORS' CHOICE