REVIEW

Megadeth – The System Has Failed (LP)

Eric de Boer | 25 februari 2013

De Amerikaanse thrash metalband Megadeth keerde tegen alle verwachtingen in terug in 2004, nadat twee jaar eerder Dave Mustaine de band moest ontmantelen vanwege medische redenen. Het album – The System Has Failed – klonk weer als vanouds als het Megadeth uit de jaren tachtig en toverde bij vele fans van het eerste uur een glimlach op het gezicht. Nu is het album voor het eerst op vinyl verkrijgbaar.

Het was in 2002 dat Dave Mustaine gediagnosticeerd werd met radiale neuropathie, een zenuwaandoening aan zijn linkerarm en –hand, waardoor het gitaarspelen onmogelijk werd. De band werd hierom ontbonden, Mustaine was toch de drijvende kracht en had de meeste zeggenschap over Megadeth. Na ruim een jaar van intensieve fysiotherapie en veel tijd om zich toe te leggen op schrijven en componeren kroop het bekende bloed echter waar het niet gaan kon. Dave was aan de beterende hand (letterlijk en figuurlijk) en wilde onder zijn eigen naam verdergaan. Contractuele verbintenissen hinderden hem echter om een solocarrière op te starten en dus werd dit album in 2004 uitgebracht onder de naam Megadeth. Dave bracht de band echter niet opnieuw bijeen, hij vond contracteerde diverse muzikanten voor The System Has Failed. Hieronder bevond zich ook weer de getalenteerde gitarist Chris Poland, die nota bene door Dave werd ontslagen na het meesterwerk Peace Sells.

Hoe dan ook, Megadeth klinkt op The System Has Failed weer als vanouds. De tijden van voor Countdown To Extinction (het album uit 1992 waarop Megadeth een meer commerciële manier van metal begon te maken, tot verdriet van een groot aantal fans), Rest In Peace en Peace Sells  herleven enigszins op The System Has Failed. Snedige riffs, lekkere shred-partijen en niet in de laatste plaats een puike productie markeren de twaalf tracks van het album. Zeker tracks als Back In The Day, Kick The Chair of My Kingdom zijn mooie voorbeelden hiervan. Ook klinkt Mustaine wat vileiner dan in het decennium voor dit album en zelfs de mensen die zijn vocale bijdragen niet weten te waarderen zouden aan The System Has Failed wel eens een positive Megadeth-ervaring kunnen opdoen. Tekstueel weet Mustaine een stuk volwassener over te komen, met veel politieke verwijzingen naar de grote Amerikanen uit de periode 1995 – 2004. Waarvan de albumhoes ook al op ludieke manier getuigt, wie goed kijkt ziet veel bekende (en minder bekende) politici die bij Vic Rattlehead (de bands mascotte) een aflaat komen halen. Al met al is The System Has Failed een waardige toevoeging aan de vinylcollectie van menig metalliefhebber. De eerste 1000 persingen komen ook nog eens op luxe paars gemarmerd vinyl uit en de klank is gezien het genre prima.

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 48:35 minuten
Website


EDITORS' CHOICE