REVIEW

Incubus – Morning View (LP)

Eric de Boer | 23 februari 2013

Music On Vinyl heeft diverse albums van de alternatieve rockband Incubus op vinyl uitgebracht. De keuze om een album aan een recensie te onderwerpen was wat mij betrof vrij snel gemaakt. Hun vierde studioalbum Morning View draait nu al twee avonden rondjes onder de naalden van mijn platenspelers en blijkt zeker niet onverdienstelijk als het om inhoud en kwaliteit gaat.

De vorige albums van de Nu-metal rockband uit Californië (S.C.I.E.N.C.E. uit 1997 en Make Yourself uit 1999) hadden al wel wat successen gebracht en de weg naar een nog breder publiek lag indertijd open voor de vijf bandleden. Op Morning View viel te horen dat Incubus meer afwisseling in de muziek wist te brengen, hoewel de essentie van de band ongewijzigd bleef. Maar naast de harde riffs en de tracks die logische singles vormden (Wish You Were Here, Nice To Know You en in mindere mate ook Warning en het erg fijne Circles) liet de band meer gelaagdheid horen. Zo is de nog steeds erg innemende track Aquerious Transmission voorzien van Chinese instrumenten, zoals de pipa. Zelfs een compleet Japans orkest begeleidde Incubus tijdens dit nummer. De relaxte sfeer van de opnametijd in de strandrijke omgeving van Malibu, waar het album werd opgenomen en de band tijdelijk woonde, ademt door op het album. Ook tracks als Mexico of Are You In tonen diversiteit. Dat de band niet vies was van samples is geen nadeel voor de muziek, overigens. De Nu-metal wordt flink vermengd met funk en ouderwetse rockinvloeden, wat Morning View nog steeds speciaal maakt.

De echte Incubus-fans zijn overigens nog steeds even verdeeld over het album als de critici destijds. Ook het stemgeluid van zanger Brandon Boyd moet je ‘liggen’. Je houdt van Morning View óf je hebt een duidelijke andere voorkeur voor vroegere of latere albums van Incubus. Dat terzijde gelaten moet ik Music On Vinyl wel nageven dat de 180 grams persing op zwart vinyl erg fijn klinkt. Hoewel de dynamiek –net als op het origineel- op percussiegebied wat minder aanwezig is, zijn het de losse instrumenten zoals de basgitaar of de toegepaste effecten op solo gitaarspel die van Morning View een feestje maken om naar te luisteren. Het lukt de Haarlemse persen nog steeds om erg veel stilte om de muziek heen te creëren, wat de muzikale beleving prettig uitvergroot. Hierdoor krijgen het stereobeeld en de plaatsing van stemmen en instrumenten meer de ruimte en dat bevordert de luisterervaring in positieve zin. De herpersing is dus zeker te prefereren boven de cd uit 2001.

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 58:29 minuten
Website


EDITORS' CHOICE