REVIEWAudio Physic

Music Emotion bezoekt Audio Physic

René van Es | 17 februari 2013 | Audio Physic

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Music Emotion.

Slechts een paar honderd kilometer over de grens bij Zevenaar is Audio Physic gevestigd, in het speciaal voor ons zonnige Brillon. Zoals heel vaak valt als eerste op dat het bedrijf een stuk kleiner is dan ik zou verwachten.

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Music Emotion.

Maar de schijn bedriegt, want er is nog een tweede locatie en Audio Physic is slim in het werken met toeleveranciers. Eenmaal binnen treffen we een soort van grote familie waar al 27 jaar hard en tegelijk gemoedelijk wordt gewerkt aan de fabricage van luidsprekers. In de juiste volgorde gaan we eerst de productie en ontwikkeling bekijken om tegen de middag over te gaan op het daadwerkelijk luisteren. Zo zien we eerst hoe het product ambachtelijk uit stukken hout en glas in elkaar wordt gezet, vervolgens wat de gedachte achter de units is en uiteindelijk hoe het samengestelde resultaat presteert.

Uit Music Emotion - November 2012

Een paar straten achter de hoofdvestiging van Audio Physic is een extra magazijnruimte ingericht. Omdat een nieuwe, door de toegenomen vraag naar Audio Physic luidsprekers noodzakelijke, grotere locatie nog niet gekozen is, is men bij Audio Physic nog even verplicht het extra magazijn tevens in te richten als een tijdelijke productiestraat. Wat we te zien krijgen is hoe de nieuwe Classic-serie geassembleerd wordt. In speciaal gemaakte mallen kan de lijm uitharden die de panelen bij elkaar houdt. Het MDF materiaal voor deze serie krijgt Audio Physic aangeleverd, reeds voorzien van een coating of fineer, vanuit een fabriek in Winterswijk.

Zit de basiskast eenmaal in elkaar dan volgt de inbouw van de filters en de units. Een volgende stap is het voorzien van de basisbehuizing van een speciale tape, waarop straks òf gefineerde òf glazen platen vast komen te zitten. De 2 mm dikke tape zorgt voor een met lucht gevulde ruimte, die via openingen in de basiskast werkt als een basrefl expoort. De lucht, die normaal via een enkele poort naar buiten stroomt of wordt aangezogen, is daarmee gelijkmatig verdeeld over een groot deel van de achterzijde van de kast. Het gevolg is dat poortruis niet kan voorkomen.


EDITORS' CHOICE