NIEUWSApple

THX-app voor kalibratie HTDV en Home Cinema

Redactie HiFi.nl | 31 januari 2013 | Apple

THX, de specialisten in KEIHARD (en zuiver) home cinema geluid, hebben deze week een iOS-app gelanceerd waarmee je zelfstandig zowel je HDTV als je AV-systeem moet kunnen kalibreren. Het bedrijf constateerde dat veel consumenten hun gloednieuwe schermen (en audiosets) uit de doos halen, inpluggen en aanzetten - terwijl er met de nodige fine tuning nog wel wat te winnen valt.

Televisieschermen staan vanuit de fabriek afgesteld op wat volgens de fabrikant de meeste geschikte settings zijn. Maar dat is niet noodzakelijk de juiste afstelling voor de uiteindelijke gebruiker, nog los van de factor smaak die daarbij komt kijken. Het loont daarom de moeite door opties als kleur, scherpte en contrast te bladeren en het beeld naar eigen voorkeur in te richten. 

Kalibratie
Om de juiste combinatie te vinden zonder drie dagen aan alle opties te draaien in de hoop dat je een prettig eindresultaat tegenkomt, zijn er diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld dvd's en Blu-rays die voorzien zijn van allerlei handige tips en hulpmiddelen, waaronder draaiboeken, kleurenmenu's, en zelfs meegeleverde filters. Hetzelfde geldt voor audio-settings, waarbij er naast hulp-dvd's bijvoorbeeld diverse films voorzien zijn van bonus-schijfjes of in ieder geval een extra menu, waarmee je de afstelling van het audio-aspect kunt verbeteren - zoals het THX-menu van James Cameron's Terminator 2. Tot slot is er natuurlijk de mogelijkheid een expert in te schakelen, bijvoorbeeld vanuit de dealer waar je toestel vandaan komt. Al is dat in de meeste gevallen de duurste optie.

 

THX brengt nu met de Tune-Up een applicatie die je zowel voor audio als video in kunt zetten, en waarmee de beeldinstellingen van je (al dan niet nieuwe) televisie en home cinema-set te tweaken zijn voor het beste resultaat. Je moet echter wel over een van twee zaken beschikken: een Apple TV, of een kabeltje van Apple om je iDevice aan de televisie te connecten. En zoals bekend zijn dat bij Apple stiekem ook altijd kostbare accessoires... Vervolgens kun je aan de slag met audio- en videotests. Eerstgenoemde gaat niet verder dan het vaststellen dat de juiste audio uit de juiste luidspreker komt (voor, achter, center, etc), maar voor beeld gebruikt de app de camera van je iPhone/iPad om met filters aan de slag te gaan.

Het resultaat is volgens de eerste testers een beeld dat toch wel de nodige verbeteringen heeft ten opzichte van de afstellingen 'uit de doos'. De makers benadrukken wel dat de app geen vervanging is voor de hulp van een professional, en bovendien kun je zoals gezegd niet aan de slag zonder een Apple TV of de relatief dure AV-kabel van Apple. De app zelf is gratis in deze eerste week, en gaat daarna ongeveer 1 dollar 99 kosten. Android volgt vermoedelijk in het voorjaar.

En de extra's zijn wel geinig...


EDITORS' CHOICE