REVIEW

The Angels’ Share (Blu-ray)

Jan Luijsterburg | 30 januari 2013

Zelfs Ken Loach lijkt op zijn oude dag wat milder te worden. Nog altijd niet te beroerd om het onrecht van de wereld in te wrijven bij de kijkers van zijn films, maar The Angels’ Share is ook gewoon een spannende en erg grappige film, waarin hij laat zien dat Schotland behalve sociale problemen ook veel moois te bieden heeft. Zoals het landschap en bovenal: whisky.

We maken kennis met een stelletje taakstraffers. Jongeren die niet willen deugen of het niet kunnen bij gebrek aan intellectuele bagage. Robbie is anders. Ternauwernood ontsnapt aan een gevangenisstraf staat hij op het punt om vader te worden. Voortdurend wordt hij achtervolgd door zijn wraakzuchtige slachtoffers en door de vader van zijn vriendin die er alles aan doet hem bij haar weg te krijgen. Maar de jongen heeft iets.

Het clubje staat onder de hoede van Harry, een bijzonder sympathieke reclasseringsambtenaar. Hij betrekt de taakstraffers bij zijn persoonlijke hobby, het proeven van speciale whisky’s. Rechtgeaarde Schotten zijn het, maar whisky, dat hebben ze nog nooit geproefd. Robbie vindt het eerst vies spul, maar blijkt een scherpe neus te hebben en  herkent de finesses van het dure vocht. Hij krijgt er zowaar lol in. Als er een extreem kostbare partij geveild gaat worden wordt er door het viertal op de cover van deze blu-ray een plan gesmeed dat hen, als het lukt, in één klap uit de problemen moet halen.

 

Ken Loach is inmiddels 76, maar zijn films worden er bepaald niet minder op. Zolang Woody Allen actief blijft moet hij wel doorgaan, zegt hij gekscherend in de mooie making of, getiteld Distilling the Angels’ Share. Hierin wordt getoond hoe Loach altijd werkt: met voornamelijk niet-professionele acteurs die dicht bij zichzelf blijven en daardoor echt overkomen. Een script krijgen ze niet te zien, en ze hebben dus geen idee waar het naar toe gaat met het verhaal.

Eind jaren zestig maakte Loach de inmiddels klassieke films Poor Cow en Kes, waarna hij zich lang beperkte tot televisieseries en documentaires. Vanaf de jaren 90 heeft hij een immense reeks sociaal bewogen films gemaakt: Hidden Agenda, Riff-Raff, Raining Stones, Ladybird Ladybird, Land and Freedom, Carla’s Song, My Name is Joe, Bread and Roses, The Navigators, Sweet Sixteen, Ae Fond Kiss, The Wind that Shakes the Barley, It’s a Free World, Looking fot Eric en Route Irish.

In al deze films, voor een groot deel gemaakt met zijn vaste scenarioschrijver Paul Laverty, neemt hij het op voor de mensen die het slecht getroffen hebben in de maatschappij. Zo ook in The Angels’ Share. Hoewel er meer ruimte is om te lachen voor en er een onderhoudende plot in het verhaal zit gaat het als altijd om de kracht van de verdrukte mens.

Aanvullende informatie
Speelduur: 100 minuten
Regie: Ken Loach
Scenario: Paul Leverty
Productie: Rebecca O’Brien
Camera: Robby Ryan
Montage: Jonathan Morris
Met: Paul Brannigan, John Henshaw, Jasmin Riggins, Gary Maitland
Extra’s: Distilling the Angels’ Share (22 minuten), Deleted scenes (14 minuten)
Beeld: 1,85:1 HD, 1920x1080p
Geluid: DTS-HD Master 5.1
Uitgave: Cinéart
Distributie: TWIN Pics


EDITORS' CHOICE