Nieuwe dac en streamer van Chord Electronics

In onze stapel foto’s, aantekeningen en brochures die uit de woestijn van Nevada meegenomen zijn, troffen we twee nieuwe producten aan die we in onze verslaggeving nog niet voorbij hebben laten komen – maar die zeker even de aandacht verdienen.

In Lichtstad Las Vegas kwamen we namelijk ook Chord Electronics tegen, het Engelse merk dat we vooral kennen van de dac’s en versterkers, en in Nederland onderdeel is van het pakket van Dynaudio. In Amerika wordt Chord gedistribueerd door Bluebird Music, een importeur die ook merken als Spendor, Jadis en Van den Hul onder haar vleugels heeft.

In de Venetian hotelkamer van Chord vinden we onder meer de geüpdatete QBD76 HDSD DAC, waar je hier een uitgebreide PDF van vindt, en die reeds in Music Emotion getest werd in combinatie met de Chord Blu cd-transport. Ons oog valt echter op het kleine kastje dat we er naast vinden, de ‘zoon’ van de QBD76 ‘vader’: de QuteHD DAC. “Not just another DAC”, wordt ons verzekerd.

De QuteHD is een ultra hi-res asynchrone usb-dac die 384kHz en DSD-muziekbestanden speelt. 192kHz en DSD via usb, 192kHz optisch en 384 via coax. De techniek achter de revolutionaire DAC die ontwikkeld werd voor de QBD76 die een signaal tot -140dB aankan, is aangewend om voor een veel interessanter prijskaartje ook de QuteHD te voorzien van de in eigen huis ontwikkelde conversie-chips. Prijs en beschikbaar gaan we nog even achteraan, op de show leerden we in ieder geval de Amerikaanse marktprijs: 1795 dollar. *Adviesprijs in Nederland is 1280 euro.

Ook aanwezig: de DSX1000 netwerkspeler. Deze high-end streamer kan overweg met mp3, wma, wav, aac, alac en flac tot 24-bit/192kHz, met dlna-support en UPnP apps voor iOS en Android. De DSX1000 is voorzien van dezelfde FPGA-structuur (Field Programmable Gate Array) die in bovengenoemde dac’s gevonden kan worden voor de vermaarde digitaal-naar-analoge conversie-technologie van Robert Watt, het ‘digitaal genie’ waar Chord al meer dan vijftien jaar mee samenwerkt.

Een demo-set met de Red Reference MkIII cd-speler - en Van den Hul kabels

Het twaalf kilo zware kastje heeft een dynamisch bereik van 120dB en is onder meer voorzien van een netwerk input (RJ45), en een coaxiale input (BNC). Op het front-display (full-colour TFT van een kleine decimeter) kunnen bijvoorbeeld albumhoezen en weergave-opties getoond worden, tevens per afstandsbediening te besturen, waar ook mobiele apps voor beschikbaar zijn. Ook voor de DSX1000 geldt dat we nog even achter de prijs aan moeten (US 13.000 dollar), kunnen we meteen vragen of we er mee aan de slag kunnen. 
- UPDATE: Dat kan! Zodra er één beschikbaar is. De adviesprijs zal waarschijnlijk 9.500 euro zijn.  

Voor meer informatie kun je terecht op de website.

MERK

EDITORS' CHOICE