REVIEW

Janne Schra (LP)

Eric de Boer | 24 januari 2013

Wanneer een Nederlandse artiest zo’n ontzettend herkenbaar stemgeluid heeft dat ze op elk radiostation herkend kan worden, is het tijd om onder de eigen naam te gaan werken. Dat geldt zeker voor Janne Schra. Na successen als zangeres bij een band en onder een projectnaam vond ze al publiek, maar nu prijkt eindelijk haar naam op de voorkant van een album. En terecht!

Janne Schra heeft in ons land en ook daarbuiten al naam weten te maken met Room Eleven. Daarna debuteerde ze min of meer solo onder de naam Schradinova met het fijne album India Lima Oscar Victor Echo You. Maar de jonge zangeres kreeg de smaak te pakken en na een clubtour en een nieuwe samenwerking met Torre Florim (bekend van de band De Staat), Tobias Fröberg (die ook muziek van o.a. Ane Brun produceerde in zijn Viklau Studio in Gotland, Zweden) en niet in de laatste plaats Martijn Groeneveld (Blaudzun) die het overgrote deel van productie, opname en mixage op zich nam voor het Nederlandse deel van het nieuwe album. Schra liet zich al eerder bijstaan door het Red Limo String Quartet (bekend van o.a. Kyteman) en vulde de muzikale line-up grotendeels aan met een percussie en een gitaargeluiden.

Janne is volwassen. Op het album onder de naam Schradinova klonk ze dat al, maar er heerst nu nog meer rust in de muziek. Ze heeft haar plek gevonden. Mooie vocale muziek, soms indringend, soms vrolijk. Haar stem is enerzijds ongrijpbaar, aan de andere kant zo tastbaar als maar zijn kan. Populaire zang met af en toe een jazzy twist wordt afgewisseld met en ondersteund door folk-beïnvloede muziek en romantische klanken, niet in de laatste plaats goed uitgevoerd door het RLSQ. Veertien tracks lang weet Schra enorm te boeien en laat de luisteraar hunkerend naar meer achter aan het eind van de laatste track. Die (bonus-) track is al bekend dankzij de uitvoering die Janne bij Giel Beelen liet horen. One Day is natuurlijk bekend van de hit die onlangs nog de hitlijsten aanvoerde, afkomstig van Asaf Avidan & The Mojos. Geen introductie nodig. Andere toppers van het album zijn 1999, Speak Up en The Ditch. Het nummer Eyes On The Prize is afkomstig van Matt Ward, die ook nog eens het nummer ondersteunt met gitaar en vocalen. Maar al die bekende namen, een cover als bonus of bekende radiobobo’s zijn niet nodig om het album te kunnen slijten. Schra’s vocale prestaties, de prima productie en persing op vinyl maken dat het min of meer titelloze eerste volledige album van Janne Schra vaak gedraaid zal worden. En met plezier! Een beter compliment kun je niet krijgen, Janne is klaar voor de wereld en de wereld ook voor Janne.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: plm. 45 minuten
Website


EDITORS' CHOICE