NIEUWS

Het beest met de duizend transistortjes

Redactie HiFi.nl | 22 januari 2013 | PASS LABS

Jan Didden is geen vreemde van het werk van Nelson Pass, het brein achter Pass Labs. Onlangs nog kon je bij zijn Linear Audio een workshop volgen om zelf een versterker in elkaar te schroeven, op basis van een ontwerp van de Amerikaanse audiolegende. Maar het is ditmaal een bouwproject van Nelson Pass zelf dat Jan graag met ons deelt. 

Hij wees ons namelijk op 'The Beast with a thousand J-FETs', een versterker waar Jan enkele jaren terug - na Rocky Mountain Audio Fest in 2010 - al een prototype van mocht lenen om op ElektorLive! van dat najaar te kunnen laten zien. "Denk aan een kwart vierkante meter printplaat met meer dan duizend kleine transistortjes erop die samen een serieuze eindversterker vormen," zo schrijft Jan over het gevaarte dat hij uit Amerika mee mocht nemen.

Van dat prototype is nu een afgerond ontwerp ontwikkeld, dat Nelson Pass in het artikel uitgebreid uit de doeken doet. Het blijkt uiteindelijk om maar liefst 2352 J-FET transistors te gaan, in een eindversterker die zijn originele oorsprong vindt in meer dan elektrotechniek alleen - hij beschrijft het hier in een prettig leesbaar artikel dat bovendien een idee geeft van de denkprocessen van Pass. 

En mocht je na dat verhaal nog niet uitgelezen zijn, vind je op zijn website meer interessante stukken.


EDITORS' CHOICE