REVIEW

De Kift – Proost Trouwe Vrienden

Jan Luijsterburg | 30 december 2012

De Kift bestaat 25 jaar en viert dat met, niet alleen een jubileumtour, maar ook een “archief CD”, verpakt in een bewerkte versie van het fotoboek DOKA. Op de CD staan naast concertopnamen bijdragen aan radioprogramma’s en ander gelegenheidswerk uit de gehele loopbaan, met de nadruk op de tweede helft daarvan.

De Kift blijft een uniek, nergens mee te vergelijken fenomeen. Om het te beschrijven is het handig gewoon bij de bron te blijven: hoe het gezelschap zichzelf omschrijft. Op de Facebook pagina wordt de Volkskrant geciteerd: “De Kift is geboren in fanfare, gedoopt in punk en groot geworden in liefde voor muziek en poëzie. Vrolijke muziek is het, muziek vol weemoed. Muziek waarvan tranen in je ogen schieten of een grijns op je gezicht verschijnt.” De bio op de fraaie, net vernieuwde eigen website begint zo: De Kift is een energieke, theatrale fanfare-punkband die bijzondere projecten en samenwerkingen niet uit de weg gaat.

Voorbeelden van die projecten en ‘samenwerkingen’ zijn er volop te vinden op Proost Trouwe Vrienden. Een gezamenlijk optreden met Calexico, de opera Vier voor Vier (met klassieke zang), bijdragen aan de manifestatie Bulderbos van Milieudefensie, een festival over dichter/kunstenaar Lucebert en de recente Sint Willebrord Sessies over de wielersport. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Veel werk dat niet of nauwelijks op andere plaatsen te vinden is.

De live-opnamen laten rauwere versies horen van de nummers die al bekend zijn van de studio-CD’s. Want hoe prachtig die ook zijn, de plek om optimaal van de Kift te genieten is de concertzaal.

Check daarom de agenda. De jubileumtournee bestaat uit drie verschillende programma’s, die samen een overzicht geven van de geschiedenis van de Kift. Het beste van Yverzucht (dat was nog pure punk, op Proost Trouwe Vrienden vertegenwoordigd door openingsnummer Ademnood), Krankenhaus en Gaaphonger, wordt gevolgd door een combinatie van Vlaskoorts en Koper en tot slot een selectie van 7 en Hoofdkaas. Brik lag nog te vers in de herinnering.

Van rusten op lauweren is op dit moment van terugblikken geen sprake. Meteen na de succesvolle theaterproductie Kees de Jongen en de jubileumactiviteiten staan nieuwe projecten alweer in de steigers, waaronder een album met nieuw werk in het najaar. 2013 ziet er bij voorbaat al veelbelovend uit. 

Aanvullende informatie:
22 tracks, speelduur 63:51
Uitgave: de Kift  


EDITORS' CHOICE