NIEUWS

'Veel Nederlanders horen tv-geluid niet optimaal'

Redactie HiFi.nl | 16 december 2012

Uit een onderzoekje van StrategyOne, dat uitgevoerd werd in opdracht van audiofabrikant Bose, is gebleken dat Nederlanders (en Europeanen in het algemeen) naast beeldkwaliteit en schermgrootte ook de geluidskwaliteit in de top drie plaatsen van belangrijkste eigenschappen waar een tv aan moet voldoen. 

Dat lijkt een open deur, want het zijn wellicht per definitie de eerste drie eigenschappen die in je opkomen wanneer je aan een televisie denkt. 'Beeld en geluid moeten goed zijn' - echt waar..? Het onderzoek, waar bijna vijfduizend Europeanen aan meewerkten, waaronder vijfhonderd Nederlanders, had echter ook een aantal opvallendere resultaten.

Want het mag inmiddels bekend zijn dat geluidskwaliteit bij veel flatscreens achter blijft -waar laat je de speakers in steeds platter geworden televisies?-, veel Nederlanders geven desalniettemin aan geen aanvullend geluidssysteem te bezitten. Een gebrek aan ruimte voor extra speakers en home cinema-oplossingen, en te weinig inzicht in de toegevoegde waarde ervan lijken daar voornamelijk debet aan.

Voor dat laatste bieden we middels dit artikel overigens een oplossing

Terwijl hetzelfde onderzoek bovendien aantoont dat 'een avondje televisie' alleen maar populairder is geworden. Of in ieder geval, de economische tijden hebben ervoor gezorgd dat de keuze thuis te blijven sneller gemaakt is; meer dan de helft van de Nederlanders kijkt in het weekend meer dan drie uur tv, en zeventien procent zelfs meer dan vijf uur. Hetgeen betekent dat ongeveer één op de zes Nederlanders in de weekenddagen maar liefst vijf uur of langer voor de buis zit. Wat natuurlijk reden is voor een alarmfase van een hele andere categorie dan 'slecht geluid', maar dat terzijde.

Het journaal en televisiefilms scoren qua beeldbuis-uren het hoogst. En films behoren nou net tot een categorie waarin geluid zéker belangrijk is; het onderzoek toonde ook aan dat het bijvoorbeeld niet de naam van de hoofdrolspeler is die het meest blijft hangen, of zijn outfit, maar vooral geluid in het algemeen en de soundtrack in het bijzonder.

Nog even terug naar de geluidskwaliteit dan. Opvallend is dat bijna tachtig procent van de deelnemers aan het onderzoek van StrategyOne aangeeft een flatscreen te bezitten, terwijl slechts tien procent (!) tevreden is over het geluid van die dunne televisies. Dat zijn aardig wat Nederlanders die ge√Įnteresseerd zijn in beter geluid, maar niet goed weten hoe ze dat aan kunnen pakken - of bijvoorbeeld denken dat ze er de ruimte niet voor hebben, terwijl audio-aanvulling voor je televisie-set in alle soorten en maten komt. Kijk daarom ook eens op onze Beeld Special, waar je bijvoorbeeld artikelen als 'Hoe verbeter ik het geluid van mijn tv' terugvindt.¬†


EDITORS' CHOICE