REVIEW

Supersister – Dreaming Wheelwhile (2LP Limited Edition)

Eric de Boer | 20 oktober 2012

Music On Vinyl brengt na de heruitgave van Gruppo Sportivo’s 10 Mistakes alweer een jaren zeventig knaller op een luxe 10 inch dubbel-lp uit. Op het draaiplateau van mijn platenspeler ligt een mooi blauw gemarmerde gelimiteerde editie van het album Dreaming Wheelwhile van Supersister.

Supersister begon eind jaren zestig als schoolband, maar werd al snel serieus. In 1970 was de bezetting optimaal en begon de band met het uitbrengen van albums. De muziek kan worden omschreven als psychedelische progressieve rock. Veel van de nummers die op deze speciale compilatie staan zijn geschreven door toetsenist/ zanger/ schrijver Robert Jan Stips, die later zijn plek zou vinden in The Nits. Verder speelde Sacha van der Geest op fluit, drumde Marco Vrolijk en verzorgde Ron van Eck het sterke baswerk. Nu, zo’n veertig jaar na het uitkomen van de tracks op hun originele langspeelplaten is het Ad van Schijndel geweest die deze compilatie vorm mocht geven.

Alle tracks zijn afkomstig van de albums Present From Nancy (1970), To The Highest Bidder (1971) en Pudding en Gisteren (1972). De muziek die Supersister ten gehore bracht werd vooral gedragen door het toetsenspel van Stips, wat niet onlogisch is gezien het feit dat hij de meeste songs schreef. Vier blauwzwart gemarmerde plaatkanten bevatten een verbluffend fris geluid, dat gezien de leeftijd en het nogal obscure karakter van de muziek als flink pluspunt gezien mag worden. Zo hoort vinyl te klinken, heren (en dames) sceptici! De eerlijkheid gebiedt me wel te melden dat er wat dynamisch verschil zit tussen sommige tracks, maar dat valt toch echt te wijten aan de originele mastertapes en de opnamestijlverschillen tussen de eerste drie albums van Supersister. Corporation Combo Boys is zo’n track, waarbij er wel flink werd geëxperimenteerd met geluiden en stereo-effecten. Pink Floyd, anyone? Maar ook hits als She Was Naked, A Girl Named You en Radio, allen staan ze er op. En de vergelijkingen met (natuurlijk) Focus of Zappa komen ook snel in me op. De luxe gatefold sleeve met hoogglans afwerking passen prima bij de kwaliteit van de plaat. De muziek klinkt compleet, verfijnd met de fluit van Van der Geest en de spitse drums en basgitaar. Bij deze verklaar ik Dreaming Wheelwhile tot een verplichte aankoop voor liefhebbers van vroege progressieve (rock-)muziek, psychedelische klanken en obscure belevingen! Music On Vinyl brengt de eerste 500 persingen dus uit op gelimiteerd vinyl en hij pleziert vier kanten lang!

Aanvullende informatie: 
Label: Music On Vinyl
Website


EDITORS' CHOICE