NIEUWS

Multi-tasker: Zoom Q2 HD Handy Video Recorder


Redactie HiFi.nl | 09 oktober 2012

De Zoom Q2 HD maakt filmpjes mét HD-audio, dankzij de ingebouwde stereo microfoon. Handig voor concert-opnames of repetities thuis, en ideaal voor razende reporters?

In ieder geval een aanwinst voor de muziekliefhebber die het niet kan laten zoveel mogelijk live vast te leggen, ook als je weet dat het niet in de buurt komt van de kwaliteit die de CD, DVD of Blu-ray van een concert aflevert. Aan de andere kant, er zijn heel wat meer concerten dan concertregistraties.

Het bedrijf Zoom staat bekend om het maken van audio-recorders. Met de nieuwe Zoom Q2 HD Handy Videorecorder, zoals de compacte camcorder volledig heet, voegt de firma daar nu ook video aan toe. HD-video wel te verstaan. Nu zijn er tegenwoordig vele manieren om ons leven vast te leggen en te delen, soms meer dan ons lief is. Met de smartphones van nu is het vaak ook al mogelijk om opnames in HD te maken, en voorzien van al dan niet kwalitatief beperkt geluid op YouTube te zetten. Wat maakt deze Zoom Q2 dan zo speciaal? De Q2 claimt alles af te spelen, vast te leggen en te streamen in HD, beeld én geluid.  

Je kunt tegenwoordig niet naar een concert zonder te zwemmen in een publiek dat of foto's, of video's maakt van de artiest of band op het podium. Soms uitgerust met een cassetterecorder en een microfoon, meestal met een smartphone waarbij de kwaliteit van de audio en video voor lief genomen wordt - het gaat van vooral om het idee de belevingen later (of live) te kunnen posten via Facebook, Twitter of YouTube. Toegegeven, daar zitten soms pareltjes bij, sla er maar eens een YouTube-kanaal van een fervent concertganger op na, maar als het om geluidskwaliteit gaat valt het toch vaak zwaar tegen. Dat moet beter kunnen. Dat zullen ze bij Zoom wellicht ook gedacht hebben. En met de Q2 HD willen ze daar het bewijs van leveren. Het stijlvol vormgegeven, vuistdikke apparaatje is een ware ‘multitasker’, waarmee je bijna alles kunt doen. Goed, bellen daargelaten. Maar wat wel?

De Zoom Q2 HD is een ideaal apparaat om live-muziek mee op te nemen, zowel bandrepetities als live-concerten. Hij is ook makkelijk voor het vastleggen van beelden van je sportactiviteiten of reizen. Of als webcam voor live-streaming toepassingen of als USB-microfoon voor je pc of tablet. Via diezelfde pc of tablet kun je vervolgens je vastgelegde beelden en geluidsopnamen in HD-kwaliteit in real-time uploaden. De Q2 HD is compatibel met bijvoorbeeld populaire streaming-toepassingen als Ustream Producer, Flash Media Live Encoder en ook Skype.

De Zoom Q2 HD is de eerste camcorder die het mogelijk maakt stereo-opnamen in zogenaamde MS-Stereofonie te maken. MS (Mide Side)-stereofonie is een techniek om opnames te maken in bepaalde ambiances met ruimtelijke atmosfeer. Ook onder journalisten is de Zoom Q2 HD een erg handige ondersteuning. Misschien moeten we er bij een volgende show eens mee op pad? Zoom, lezen jullie mee..? 

Adviesprijs: 199 euro. Meer info op de website.

EDITORS' CHOICE