REVIEW

John McLaughlin – Now Here This


Eric de Boer | 06 oktober 2012

Als er één artiest is die op zeventigjarige leeftijd nog steeds de sterren van de hemel speelt is het John McLaughlin wel. Plezier en muziek werken verslavend en de tand des tijds lijkt hem niet aan te tasten als het gaat om vingervlugheid en composities. Bijna twee jaar na zijn eerste samenwerking met The 4th Dimension komt er op 15 oktober een opvolgend album uit.

John McLaughlin heeft in zijn lange carrière een flink aantal albums gemaakt. Alleen, met zijn Mahavishnu Orchestra, Shakti en samen met andere Groten der Aarde th . Zo was hij een belangrijk onderdeel van veel albums van Miles Davis (waaronder In A Silent Way en Bitches Brew), maar ook met The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Al Di Meola en Paco De Lucia (met wie hij een bekend trio vormde in het begin van de jaren tachtig) en samen met Carlos Santana, om maar enkele van zijn vele projecten en samenwerkingen te noemen. Het eerste album dat Mahavishnu John McLaughlin –zoals hij ook nog steeds bekend is- met The 4th Dimension maakte was gebaseerd op een stevige fusion-fundering, die op het nieuwe album nog een keer wordt versterkt.

Acht tracks lang –allen van de hand van John zelf- speelt de band erop los alsof er veel teveel koffie is genuttigd. Wat een energie! De bezetting is grotendeels gelijk gebleven aan die op To The One met bassist Etienne M’Bappe, en toetsenist/ drummer Gary Husband. Nieuw is de toevoeging van de Indiase drummer Ranjit Barot. Samen met de van origine Engelse John, een nogal internationaal stel. De Indiase cultuur straalt ook op dit album weer  –zij het zeer lichtelijk- door, wat te verwachten is van een McLaughlin album. Maar de acht tracks zijn meer een ode aan veertig jaar power-fusion, die ooit echt begon met Miles Davis’ grote werken aan het begin van de jaren zeventig. Nieuw is het recept dus niet, de interpretatie en uitvoering van de muziek is echter wel fris. De vrij dynamische opname werd verricht in de Franse Studio 26 te Antibes en wie daar achter de knoppen stond verstaat zijn vak. Want de luisteraar krijgt bijna vijftig minuten extatische muziek letterlijk om de oren. Ondanks de vrij drukke muziekstijl zijn alle lagen en instrumenten goed plaats- en hoorbaar en wie het werk van John McLaughlin nog niet kent zal zeker onder de indruk zijn van Now Here This. Een heerlijke luister-cd  met veel energie, spitsvondige loopjes en percussie en een nog steeds overweldigend gitaarspel van de meester zelf.

Aanvullende informatie:
Label: Abstract Logix
Speelduur: 49:59 minuten
Website

EDITORS' CHOICE