NIEUWS

Internationale James Bond Dag


Redactie HiFi.nl | 05 oktober 2012

Om de vijftigste verjaardaag van Hare Majesteit's beste spion te vieren, wordt 5 oktober tot ‘Global James Bond Day' uitgeroepen - achttien dagen voor de release van de nieuwste Bond film, Skyfall. Een beetje vreemd eigenlijk dat de première niet gewoon vandaag is, maar desalniettemin een uitstekende feestdag. 

*UPDATE:
Vannacht om 0:07u Engelse tijd (dat Double-O-Seven gaat een beetje verloren om 1u07 Nederlandse tijd...) is in het kader van Global Bond Day en na een eerdere teaser nu de volledige themesong van Skyfall gelanceerd. Je kunt 'm hier beluisteren, op de officiële clip is het nog even wachten;

In 1962 is de eerste film in de Bond franchise geboren: Dr No, waarin Sean Connery de Bond-smoking aantrok. In Londen vond op 5 oktober 1962 de wereldpremière plaats van een van de langst lopende franchises in de filmgeschiedenis, met 22 - binnenkort 23 - films in een halve eeuw.

Om dat te vieren, wordt 5 oktober tot ‘Global James Bond Day' uitgeroepen, 21 dagen voor de release van Skyfall. Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan en Daniel Craig zijn de zes acteurs die James Bond in 50 jaar tijd hebben belichaamd. Daarnaast hebben tal van memorabele Bond girls de revue gepasseerd – zoals Ursula Andress, Sophie Marceau, Halle Berry en onze eigen trots Famke Janssen en Daphne Deckers. Films van de beroemde franchise werden over de hele wereld gefilmd, met Amsterdam als achtergrond in Diamonds are Forever ('71). 

Om de 50ste verjaardag verder te markeren, worden overal ter wereld speciale Bond programma’s georganiseerd. Zo zal het internationale veilinghuis Christie’s een veiling organiseren van objecten uit Bond films. De veiling zal online geschieden om aan de vraag van fans van over de hele wereld te kunnen voldoen. Naast deze unieke objecten, zal een serie collectors items worden gemaakt; uitgeverij DK publiceert James Bond: 50 Years of Movie Posters en een serie van honderd exclusieve ansichtkaarten James Bond: 50th Anniversary. De studio's Metro-Goldwyn-Mayer en Twentieth Century Fox Home Entertainment brengen op 26 september de 50th Bond Anniversary Blu-ray box uit met de 22 films uit de Bond franchise, met in totaal meer dan 122 uur aan bonusmateriaal. Ook heeft de box ruimte gereserveerd voor Skyfall; zodra deze wordt uitge­bracht, kan je 'm toevoegen.

Kijk ook eens op Filmpjekijken.com voor meer Bond-geschiedenis en al het nieuws over Skyfall, die later deze maand in de bioscopen verschijnt. Je vindt er bijvoorbeeld een overzicht van alle wagens die 007 ooit reed, en een mooi totaalplaatje van vijftig jaar Bondgirls.


EDITORS' CHOICE