ARTIKELMarantz

Marantz Huisshow 2008

Ieder najaar presenteren de A-merken in de hifi-branche hun nieuwe producten voor het komende seizoen. Soms worden daarvoor fraaie en exotische locaties gekozen, om het feestelijke karakter van de bijeenkomst te benadrukken. Marantz heeft wat dat betreft een reputatie te verliezen, maar ook dit jaar slaagden ze er weer in om een uiterst inspirerende omgeving te vinden voor hun productpresentatie. HiFi.nl reisde, in de persoon van ondergetekende, voor u naar de Betuwe om in Kasteel Ophemert de noviteiten voor het seizoen 2008/2009 te bekijken.Marantz Europe is niet alleen de importeur en distributeur van het gelijknamige elektronicamerk, maar voert ook de luidsprekermerken Mordaunt-Short (Groot Brittanni√ę) en Boston Acoustics (VS), en levert onder de vlag van DMi apparatuur (Escient) en diensten op het gebied van custom install en home automation. Bij deze huisshow lag de nadruk echter op de merken voor de consumentenmarkt, waarbij vooral Marantz veel nieuws te melden had.


De Elektronica

Mijn gastheer is product manager Richard van der Avoird. Hij neemt me vol trots mee langs een aantal zeer interessante producten, en onthult ondertussen de fijne details.¬†Wat me meteen opvalt is het nieuwe design van ‚ÄúThe Range‚ÄĚ - zeg maar de `gewone` producten die in prijsklasse vari√ęren van goedkoop tot net onder de prachtige en kostbare Premium Range. Nu had Marantz altijd al een geheel eigen uiterlijk, maar met de nieuwe vormgeving is zelfs bij de goedkoopste versterker en cd-speler de herkenbaarheid optimaal. De reden daarvoor is simpel. Als je op straat een auto van BMW ziet rijden, ongeacht de serie, dan zie je in √©√©n oogopslag dat het een BMW is. Dat komt door een eenheid in design, de huisstijl als het ware. De Premium Range van Marantz is als het ware trendsettend geweest.

Brand Ambassador en eindverantwoordelijke voor de geluidskwaliteit van veel Marantz producten Ken Ishiwata heeft zich hier zeer sterk voor gemaakt. Een belangrijk effect van de nieuwe vormgeving is volgens hem een flink toegenomen ‚Äúpercieved value‚ÄĚ. Daarmee bedoelt hij dat de producten er aanzienlijk luxer en kostbaarder uitzien dan hun concurrerende prijskaartje zou moeten rechtvaardigen. Dat levert meer `pride of ownership` op, en dat is voor de koper een belangrijke factor in zijn keuze voor een merk als Marantz.

Het nieuwe design is niet alleen een zaak van uiterlijk, maar er zit ook een geluidstechnische gedachte achter. De vorm is gebaseerd op de kostbare, uit één stuk aluminium vervaardigde fronten van de Premium Range. Omdat het vervaardigingsproces van zulke fronten veel te kostbaar is voor een versterker van 299 euro is gezocht naar een oplossing die dezelfde uitstraling biedt tegen een veel lagere prijs. Het vlakke deel van de nieuwe fronten bestaat nu uit geborsteld aluminium (in de kleuren zwart en het luxueus ogende zilver-goud), en de gewelfde delen zijn gemaakt van een nieuw mengmateriaal in bijpassende kleuren. Dit materiaal bestaat uit een hoogwaardig composiet versterkt met glasvezel dat door Marantz ook wordt gebruikt in het laadmechanisme van cd- en dvd-spelers vanwege de uitstekende mechanische eigenschappen en de dempende werking ervan. Hierdoor dragen de nieuwe fronten bij aan een betere kastdemping, die zich dan weer vertaalt in een betere muziekweergave.De nieuwe lijn begint met de PM5003 versterker en de CD5003, cd-speler die respectievelijk slechts 299 en 269 euro kosten, en die voor hun prijs een ongekende muzikaliteit bieden.  Andere nieuwe modellen in de stereo-lijn zijn de PM7003 en PM8003, de SA7003 en SA8003 (sa)cd-spelers, en de ST6003 tuner. De SA8003 (sa)cd-speler is voorzien van een geheel verkoperd chassis en hoogwaardige, geselecteerde audiocomponenten, en heeft zelfs een USB aansluiting aan de voorzijde om de gecomprimeerde muziekbestanden  MP3 en WMA af te kunnen spelen. Tevens kan op deze input een iPod worden aangesloten om zo direct je AAC-bestande af te spelen via de SA8003. De bijpassende PM8003 versterker herbergt een enorme afgeschermde ringkerntrafo, heeft eveneens een verkoperd chassis, en de zeer degelijk aanvoelende luidsprekeraansluitingen zijn niet bij een OEM fabrikant ingekocht, maar speciaal voor Marantz vervaardigd. De stereo-range wordt gecompleteerd door de nieuwe SR5023 stereo-receiver in een mooie, platte behuizing.

MERK

EDITORS' CHOICE