Van Medevoort MA240

Het huis 'Van Medevoort' is al jaren bekend als succesvol upgrade- en tuningbedrijf voor cd-spelers. Daarnaast is er een uitgebreide lijn elektronica, luidsprekers en kabels. Aan de basis van al deze producten ligt een aanzienlijke hoeveelheid kennis en research. Het bedrijf is dan ook voor een groot deel een 'design-factory'. Van Medevoort producten worden ook toegepast in de studiowereld. Het laatste voorbeeld is de vM DD5.0a monitor, aangedreven door twee ingebouwde klasse-D modulen. Ook voor audiofielen zou dit een ultieme monitor kunnen zijn, die alleen een cd-speler met regelbare uitgang vraagt of een voorversterker met aangekoppeld frontend. In deze test worden de door Van Medevoort ontwikkelde klasse-D modulen besproken, alsmede de daarop gebaseerde geïntegreerde versterker MA240.

De meest bekende 'vroege digitale' versterker is de Sony TAN-88b. Deze PWM-versterker was voor de jaren zeventig natuurlijk volstrekt uniek. Om te vergelijken met de Van Medevoort MA240 is er nog zo'n Sony-setje uit het magazijn gehaald. Het principe van de versterker met een 'schakelende' eindtrap is de laatste vijf jaar weer populair geworden. Daar zijn een aantal redenen voor.

De PWM-techniek is vanwege technische innovaties wat minder problematisch dan in de jaren zeventig, de opkomst van hometheater versterkers en de daarmee gepaard gaande behoefte aan goedkope, energiezuinige en compacte versterkers met een hoog vermogen, de wereldwijde wetgeving die het energieverbruik van home-electronics probeert te verminderen, de behoefte aan kleine versterkers voor platte beeldschermen, gsm's, videogames en andere portable devices en de vraag uit de pa-wereld waar enorme line-arrays met versterkermodulen van soms vier kilowatt per kanaal worden aangestuurd.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE