REVIEWMetronome

Metronome Kalista

De eerste vraag die opkwam toen de mogelijkheid zich voordeed om de Metronome Kalista te recenseren is: "Zit de wereld te wachten op weer een zeer duur transport dat geheel beperkt is tot de 16-bit/44,1 KHz Red Book standaard?" Gelijk daarop kwamen er in ieder geval twee antwoorden in gedachte. Ten eerste is de Kalista een demonstratie van wat er zonder remmingen technisch mogelijk is en verpakt in een uiterlijk dat als audio juweel kan worden beschreven. In de loop van de tijd zullen de technische ontwikkelingen die in het Kalista project zijn gemaakt hun - al dan niet afgeleide - weg weten te vinden in meer prijsvriendelijke implementaties.

Ten tweede is er het feit dat velen in een vroeg stadium, in de meeste gevallen te vroeg, hun vinyl collectie van de hand hebben gedaan en zich hebben gestort op het 16-bit/44,1 KHz medium. 'Perfect sound forever' was het credo en dat sloeg aan. Het heeft het cd formaat evenwel twintig jaar gekost om te rijpen. Pas nu, na al die tijd, is er de terechte waardering voor het formaat dat zich in de meest optimale omstandigheden, kan meten met vinyl.

Diegenen die zich vol overgave op de glimmende schijfjes hebben gestort en hun als kwetsbaar beschouwde platen-collectie van de hand hebben gedaan, hebben daar nu dikke spijt van. Degene die trouw zijn gebleven aan het LP formaat om welke reden dan ook, prijzen zich gelukkig.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE