REVIEWJadis

Jadis DPMC

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 februari 2005 | Fotografie Fabrikant | Jadis

Het luxegevoel van de laatste weken duurt nog even voort. De luisterruimte wordt ingenomen door veel Jadis-apparatuur. Goud en edelstaal blinken overal. Of dat goud ieders keuze is, valt te bezien. Het is afhankelijk of geluidsapparatuur voor de status of voor de prestatie wordt gekocht. In de luisterruimte staat de DPMC, de buizen-phonostage met regelbare uitgang.

Wat zijn nou kenmerken van goed analoog geluid? Tijdens bezoeken aan importeurs en shows zijn de analoge prestaties heel verschillend. Toch denkt iedereen over het 'juiste' analoge geluid te beschikken. Sommige systemen klinken erg ruimtelijk, maar meteen ook afstandelijk. Het lijkt een beetje alsof stemmen en instrumenten opgaan in een zee van galm. Het zijn de drijf- en walmsystemen, waarbij alles wat teruggetrokken en dynamisch onderbelicht functioneert.

Een andere interpretatie klinkt bovennatuurlijk warm, met een nadruk op de middenregisters en vaak dynamisch onderbelicht. Nog een variant is een geluid dat ragfijn is en erg dun klinkt. Er is een mooie ruimtelijke afbeelding, maar het lijkt of veel van de ambiance-informatie in de middenregisters afwezig is, net als het gewicht en de omvang van instrumenten. De voorgaande typerin- gen zijn natuurlijk wat karikaturaal, maar veel analoge systemen zijn daarin best te herkennen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE