REVIEW

Spirit- The Family That Plays Together (LP)

Eric de Boer | 27 september 2012

Het is een mooie tijd waar de liefhebber van vinyl in verkeert. Niet alleen worden vrijwel alle grote nieuwe releases ook op vinyl geperst, er komen ook albums opnieuw uit die in een goede staat eigenlijk onbetaalbaar of gewoon onvindbaar zijn geworden. Gaat het om de muzikale waarde, dan zou ook deze herpersing voor veel fans van psychedelische jazz-rock een ware (her-)ontdekking kunnen zijn.

Alweer een album van Spirit dat opnieuw het zwarte analoge levenslicht ziet. Dit keer is het tweede van de in totaal vier studioalbums die de band in originele bezetting uitbracht opnieuw geperst door Music On Vinyl. The Family That Plays Together heet deze langspeler die voor het eerst in 1968 aan de groeven werd toevertrouwd, vlak na het eerste album van de band uit datzelfde jaar. De band rond gitaarheld Randy California en Ed Cassidy, die ook elkaars stiefzoon en stiefvader waren. Meteen de inspiratiebron voor de albumtitel, die overigens nergens in de tracklisting voor mocht komen. Spirit scoorde meteen een flinke eerste hit met de opener van dit album.

En dat was natuurlijk I Got A Line On You, een –nog steeds- erg lekker in het gehoor liggende pop-rocktrack die ook vandaag de dag nog vaak op de betere rockstations in de (al dan niet digitale) ether wordt gebracht. Maar er is aan The Family That Plays Together zoveel meer te ontdekken! Zo zijn er mooie orkestrale ondersteuningen (Silky Sam) of fijne elektrische pianomuziek voor sommige nummers (It Shall Be of Darlin If) terwijl het Randy California zelf is die op de track Jewish in het Hebreeuws zijn Joodse roots verkent. Jawel, een Joodse rocktrack uit 1968! En er is meer te ontdekken. De vooruitgang van psychedelische rockmuziek naar de jazzkant is heel mooi te horen op de track All The Same, dat California samen met Cassidy schreef. Eén van de juweeltjes van dit album, met een heel fijne drumsolo in het nummer verwerkt.

The Family That Plays Together is een ontdekkingsreis, een waardig tweede album dat misschien minder barok klinkt dan Twelve Dreams Of Dr. Sardonicus, maar toch naar een aantal mooie hoogtepunten weet te komen, met als uitschieter de muzikaal er sterke track Aren’t You Glad als afsluiter. Voor een jazz-fusion/ psycedelische jazzrockplaat uit 1968 beloofde de toekomst veel voor Spirit en terecht. De persing op 180 grams vinyl is trouw gebleven aan de (tweede) mix die werd gemaakt van het album. De originele mastertapes zijn ooit opnieuw gemixt omdat de mal kwijt was. Gezien het genre en de datum van opname klinkt deze persing helder en redelijk dynamisch, hoewel er af en toe wat overstuurd gitaar- en zanggeluid te horen is. Geeft niks, dat komt de muziek en het karakter van Spirit alleen maar ten goede.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 34:44 minuten
Website


EDITORS' CHOICE