REVIEW

Steven Wilson – Get All You Deserve (dvd)

Eric de Boer | 23 september 2012

Het is alweer een jaar geleden dat Steven Wilson’s tweede solo-album Grace for Drowning verscheen. In navolging op dat geweldig goede album achtte Wilson het (eindelijk) tijd voor zijn eerste solo-tour. En er reisde een cameragezelschap mee naar zijn concert in Mexico City om het concert dat Wilson aldaar ten beste gaf te vereeuwigen. De DVD is vanaf nu verkrijgbaar via KScope.

Wie de paden van Steven Wilson een beetje volgt heeft deze show zelf meegemaakt in Amsterdam of eerder dit jaar in Tilburg. Ik was er zelf in Tilburg ook bij en Get All You Deserve (zoals de titel van de live-dvd is geworden, naar een track op Wilsons album Insurgentes) en deze beeldplaat is feitelijk een ideale kopie van dat concert, minus een verkoudheid van de hoofdartiest. De visuele benadering van Get All You Deserve is in de bekwame handen geweest van Lasse Hoile. Zowel vanachter het door beamers belichte gordijn tijdens de eerste tracks als op het open podium weet het beeld precies het LED-verlichte livegevoel te pakken dat de bezoekers van het concert ook mochten ervaren. Prima visuele prestatie, dus.

Als kijker (her-)beleef je het concert vanuit zowel het perspectief van het publiek als vanaf het podium. Soms heel, heel dicht op de musici of op Wilson, die net als in Tilburg eerder dit jaar helemaal opgaat in zijn muziek en niet zozeer interactie zoekt met het aanwezige publiek. De kunstenaar/ duizendpoot/ artiest zit soms stilletjes weggekropen achter zijn moog en loopt dan weer gitaarspelend over het podium terwijl zijn band er flink op losspeelt. Die band bestond ook in Mexico uit drummer Marco Minneman (van o.a. Necrophagist), toetsenist Adam Holzman (o.a. Miles Davis), blazer Theo Travis (o.a. Soft Machine), Niko Tsonev op gitaar en basgitarist Nick Beggs. Niet de minste artiesten en dat komt de dvd en het concert ten goede. Zeker als je van dichtbij de excentrieke instrumenten en hun bespelers mag bekijken. Zestien tracks lang bekoort het gezelschap evenveel als in het echt en de dvd is voorzien van een meesterlijke DTS 96/24 geluidstrack, maar ook Dolby Digital 5.1 en 2.0 zijn aanwezig. Net als in de zaal is het geluid erg vol met een lichte nadruk op de percussie en de basgitaar. Een eerlijke vertaling naar de dvd, dus. Veel goede Wilson-tracks komen aan bod, zoals Index, Sectarian, Postcard, Raider II (hier mooier vertolkt dan in Tilburg), het nog steeds intense Remainder The Black Dog en natuurlijk is ook de ‘nieuwe’ track Luminol vertegenwoordigd. De dvd is verrijkt met een heuse ‘Roadmovie’ die in retrostijl is gefilmd, maar geen artiest aan het woord laat. Verder zijn er wat ‘stills’ te zien.Voor liefhebbers van het genre, bezoekers van één van de concerten of juist voor wie hem live heeft gemist is Steven Wilsons Get All You Deserve een welkom en muzikaal geschenk. En nu is het wachten op het volgende album, dat in 2013 uit schijnt te komen.

Er komt naast de single-disc versie ook een DeLuxe editie van het concert uit met een 40-pagina’s tellend boek, een dvd en een blu-ray-versie en een dubbel-cd via KScope uit. Verder een ‘standaard’ 4-disc editie en een single-disc blu-ray.

Aanvullende informatie:
Label: KScope
Website


EDITORS' CHOICE