REVIEW

Toto – The Seventh One (LP)

Eric de Boer | 22 september 2012

Toto zag na het goed ontvangen album IV de volgende twee albums minder goed ontvangen door het grote publiek. In 1988 kwam de soft rock-band terug met The Seventh One, een album dat twee flinke hits met zich meebracht. Ook dit album is door Music on Vinyl opnieuw uitgebracht op zwart goud. Volgt u mij terug in de tijd naar de late jaren tachtig?

The Seventh One is –zoals de titel al doet vermoeden- het zevende studioalbum van de Amerikaanse rockers met Steve Lukather aan het muzikale roer.  Op twee tracks na is op het album –voor de tweede en laatste keer in de geschiedenis van de band- Joseph Williams te horen als leadzanger. Lukather neemt slechts het vocale roer over op de tracks Anna en These Chains. Na de gelijknamige toer om dit album te promoten werd Williams ontslagen, omdat hij zijn stem verloor dankzij drugsmisbruik. Ondanks een prima ontvangst in de media bracht het album toch slechts twee hits voort, de ballad Pamela en de bekende en nog steeds veel gedraaide rocker met de vele percussie, gitaarsolo en het beroemde slapbasgitaargeluid: Stop Loving You. De ballad was alleen een soort van aftreksel van de hit Rosanna, en Anna is een nog wat slapper aftreksel daarvan. Druk van de platenmaatschappij?

Beter wordt het later. Misschien wel de mooiste track van het album is Mushanga, met een verfijnde percussie en veel gebruikte instrumenten zoals akoestische gitaar of steeldrums. Ook wat de vocalen betreft is dit één van de betere tracks op The Seventh One. En hoe verder het album vordert, des te meer er van echte rock gepraat kan worden. Stay Away, A Thousand Years of Only The Children zijn van die echte album-rocknummers die typerend voor die periode zijn en toch niet zullen vervelen. Net als op het originele album ontbreekt de titeltrack ook op deze herpersing. Die was enkel te verkrijgen op de Japanse versie. De persing op Music On Vinyl klinkt prima, hoewel ook het origineel niet altijd even dynamisch klonk. Toch zitten er mooie stukken op de plaat, zoals het intro van Mushanga of These Chains. Een tikje aan de warme kant en de percussie iets geprononceerder dan op het origineel, om een directe vergelijking te maken. Maar wel met een betere persing en meer rust om de muziek heen, als ik het zo mag samenvatten. Lekkere muziek voor de komende herfstavonden!

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 53:40 minuten
Website


EDITORS' CHOICE