REVIEWVelodyne

Velodyne DD-10

Ruud Jonker | 01 januari 2006 | Fotografie Fabrikant | Velodyne

Velodyne is een van de meest gerenommeerde merken subwoofers op de markt. Na vroeger door Wagner & Wagner vertegenwoordigd te zijn, is het merk nu terug bij Beter Beeld & Geluid. In de Digital Drive Series wordt een geavanceerde computergestuurde parametrische equalizer ingezet, klasse-D versterkers tot vele duizenden Watts elektrisch vermogen en intelligente techniek om subwoofers te 'daisy chainen' en remote te besturen.

Het basisprobleem met de weergave van lage frequenties is, dat er een stevige interactie ontstaat met de akoestische omgeving. De optimale laagcurve, die recht hoort te zijn tussen 15 en 100 Hz, ziet er meestal uit als een grillig landschap. Feitelijk maakt het niet uit of het laag onderdeel is van een groot full-range luidsprekersysteem, of dat gewerkt wordt met losse subs.

Wie laag wil hebben onder de 60Hz, komt in de problemen. Het niet-lineaire verloop van de laagcurve is voor een klein deel te compenseren door intelligente plaatsing van de weergevers. Om dit goed te doen, moet er feitelijk al gemeten worden. Een betere oplossing is de inzet van equalizers. Dat kan een 'gewone' analoge equalizer zijn, al dan niet parametrisch. Om goed in te regelen, moet ook gemeten worden. Een nog betere oplossing is de inzet van een digitale parametrische equalizer.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE