REVIEWRogue Audio

Rogue Stereo 90 buizen eindversterker

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 01 maart 2006 | Fotografie Fabrikant | Rogue Audio

Jaren geleden heb ik enige tijd gemaild met Mark O'Brien, de ontwerper van het buizenmerk Rogue Audio. Het wat sinistere zwarte logo in combinatie met de naam - het woord Rogue kent meerdere betekenissen waaronder bandiet, deugniet en solitair - intrigeert me en de positieve recensies in Amerikaanse magazines hebben de nieuwsgierigheid naar de prestaties van deze apparatuur al die tijd op de voorgrond doen blijven. Indertijd was er echter geen Nederlandse distributeur die brood zag in het merk waardoor het tot 2006 heeft moeten duren voordat ik, door tussenkomst van kersverse importeur Crusade-Audio, alsnog enkele modellen mijn luisterruimte binnen kan dragen.

Dat transporteren geeft direct al een indruk. Op weg naar de zolder gaan beide dozen namelijk aardig doorwegen. Na het uitpakken wordt die indruk bevestigd; een robuuste bouwkwaliteit met een redelijk dik aluminium front. Het gewicht van de voorversterker valt mee maar dat komt doordat de zware voeding van de 66 Vacuum Tube Preamplifier over een eigen behuizing beschikt. De onderlinge verbinding geschiedt via een vijfpolige stekker die weliswaar enige zorgvuldigheid bij het aansluiten vraagt, maar vervolgens perfect werkt. Het geborsteld aluminium front heeft een uitsparing in de vorm van een halve cirkel waarbinnen twee drukknoppen - on/off en mute met prettig precieze drukpunten - en drie draaiknoppen - grote bronkeuze schakelaar voor zes RCA inputs inclusief tape plus kleinere volume en balance (met vast nulpunt) varianten van Noble - gesitueerd zijn. Jammer vind ik dat op luisterafstand niet te zien is hoe ver de volumeknop open staat omdat de markering minimaal is.

Toe te juichen daarentegen is de balance regeling omdat deze voor veel woonkamers - waar de set zich toch meestal bevindt - in feite onontbeerlijk is. Het uiterlijk roept herinneringen op aan de zestiger jaren. De klant heeft bij aanschaf de keuze uit een lijnversterker in combinatie met een phono voorversterker of diezelfde lijnvoorversterker met afstandsbediening. Het hier geteste exemplaar wordt vergezeld van de zware aluminium afstandsbediening waarmee uitsluitend het volume regelbaar is. Dat volume kan nauwkeurig - dus ook op laag niveau - ingesteld worden. Ik moet het tot circa 12.00 uur opendraaien om een niveau te halen dat ik bij de meeste versterkers al rond de negen uur stand bereik. Een netsnoer voor de IEC aansluiting wordt niet meegeleverd.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE