REVIEWSoloSound

Solosound Picolo

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 maart 2006 | Fotografie Fabrikant | SoloSound

Het is opmerkelijk dat veel audiofielen allerlei sterke opinies hebben over luidsprekers en apparatuur. Over elektrostaten, hoorns of dynamische systemen zijn de meningen verdeeld. De bottomline is dat er met al deze werkingsprincipes erg goede systemen kunnen worden gebouwd. Het vergt inzicht en vaardigheid om een goed presterend geheel samen te stellen. Voor wie dat kan, is het werkingsprincipe van een weergever van minder belang. Solosound bouwt een reeks elektrostatische weergevers. In de luisterruimte staat de Piccolo, een hybride tweewegsysteem dat voor de laagste frequenties soms afhankelijk is van een toegevoegde subwoofer.

De Piccolo bestaat uit een basisunit van 764 x 165 x 120 mm. Die kan geplaatst worden op separaat leverbare stands of gevlogen worden middels muurbeugels. Die laatste toepassing wordt veel voor hometheaters gebruikt. De optioneel bij te leveren stands hebben aan de achterzijde een buis voor de doorvoer van bekabeling. Wellicht zou het nog handig zijn om op de plaats waar de buis eindigt een gat in de vloerplaat te maken. Wie dat wil kan de bekabeling dan door een gat in de vloer leiden. Volgens de fabrikant is de Piccolo specifi ek ontworpen om dicht tegen de muur te worden geplaatst. Het systeem houdt dan soundstage- en diepteweergave.

In feite dus ideaal voor het niet- tot minder audiofiele publiek, waar het de normaalste zaak van de wereld is om weergevers tegen de muur te plakken. In de Piccolo behuizing zit een elektrostatisch element van 580 x 100 mm. Dat zet in bij 500 Hertz. Het bereik van 70 tot 500 Hertz wordt verzorgt door een dynamische driver van 130mm met aluminium conus. Deze unit is voorzien van een gedempte poort. Afhankelijk van de plaatsing en de functie kan de Piccolo zonder subwoofer worden ingezet. Voor theater-surrounds en het centerkanaal is dat mogelijk. Door de plaatsing dicht bij de muur, ontstaat er enige 'baslift'. Wie geen al te stringente eisen stelt aan de weergave van lage octaven, zou op deze manier met een stereo-pair kunnen leven.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE