REVIEW

Dave Brubeck – Time Further Out (LP)

Eric de Boer | 16 september 2012

Dave Brubeck zag met Time Out uit in 1959 zijn bekendheid groeien. Na het verkennen van maatvoeringen buiten de gevestigde orde werd Brubeck de ‘Koning van de vijfkwartsmaat’ en de meester vond het twee jaar later tijd voor een opvolger. Er waren nog meer maatsoorten te verkennen. Dat resulteerde in Time Further Out, een album dat nu door Music On Vinyl opnieuw is geperst.

Time Further Out stamt dus uit 1961. Brubeck en zijn kwartet hadden meer vrijheid in het componeneren van de songs en gingen verder dan op Time Out. Maar voor een ‘tweede album’ -als ik het zo mag noemen- is de muziek erg geslaagd en lijkt zelfs moeiteloos te worden gespeeld. Geïnspireerd door een schilderij van Joan Miró (1925, zoals afgebeeld op de hoes) weten Brubeck en zijn kwartet negen tracks lang te imponeren met een bijna geveinsde nonchalance, hoewel de geoefende muzikant zich meteen zou verslikken in de complexe maatvoeringen.

Hoogtepunten van Time Further Out zijn toch wel de opener It’s A Raggy Waltz (in ¾) en Unsquare Dance (7/4), terwijl ook Far More Blue (5/4) er mag zijn. Brubecks pianospel is onberispelijk en verfijnd en staat ietsje verder naar achter in de opname, terwijl naar mijn mening Joe Morello (op drums) en Eugene Wright (bas) het album dragen en wellicht de moeilijkste opgave vervullen. Wat ze –in ieder geval hoorbaar- geen enkel probleem heeft opgeleverd. De altsaxofoon die in de handen van Paul Desmond ligt klinkt –ook op deze herpersing- goed en vooral natuurlijk. De persing van een album van meer dan een halve eeuw oud is in Haarlem prima gelukt, de opname is verrijkt met veel ‘zwart’ om de muziek heen (luister maar eens naar de drumsolo’s op het nummer Far More Drums, kippenvel!) en ook met de dynamiek zit het wel snor. En een tweede album in dezelfde stijl is Dave Brubeck in 1961 prima gelukt, getuige Time Further Out.

Aanvullende informatie: 
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 37:40 minuten
Website


EDITORS' CHOICE