REVIEWMartin Logan

MartinLogan Vantage

Mensen die mij kennen weten dat ik om verschillende gefundeerde redenen absoluut geen liefhebber ben van de zo typerende electrostatische dipool/lijnbron weergave. Voor een importeur is dan ook de nodige durf en zelfverzekerdheid nodig om juist bij mij een dergelijk product af te leveren en dan nog wel een hybride systeem ook! Om alles zo objectief en eerlijk mogelijk te houden heb ik echter deze uitdaging met open vizier aanvaard. Gaandeweg de luistersessies heb ik het nodige respect gekregen voor deze Amerikaanse onderneming en hun verbeten strijd om binnen aanvaardbare afmetingen een zo goed mogelijk weergavesysteem aan te bieden. Maak kennis met de gloednieuwe MartinLogan Vantage, het meest compacte hybride luidsprekersysteem met high-end pretenties wat ooit het levenslicht heeft gezien.

Toen MartinLogan ontwerper en oprichter Gayle Martin Sanders in 1981 met zijn eerste echte, praktisch uitvoerbare ontwerp, de Monolith op de markt kwam, kon hij niet bevroeden wat voor aardverschuiving hij in audioland teweeg zou brengen. Niet alleen was de Monolith wereldwijd ÈÈn van de allereerste hybride luidsprekerontwerpen waarbij een elektrostatisch paneel voor het midden/ hoog en een woofer voor het laag werd ingezet. Maar het waren vooral nieuwe en speciaal ontwikkelde technieken zoals een hoogbelastbare en egaal geleidende membraanfolie en geÔsoleerde statoren die zelfs bij een belasting tot 10.000 Volt(!), zeer dicht bij elkaar geplaatst konden worden zonder kortsluiting.

Omdat Gayle naar een full-range elektrostatisch systeem streefde bij nog acceptabele afmetingen, is de hybride elektrostaat ontstaan. In de loop der jaren is MartinLogan er steeds beter in geslaagd om door middel van een enorme innovatieve dadendrang, hun luidsprekers, kleiner en kleiner te krijgen met behoud of zelfs verbetering van de uiteindelijke weergave. In 2004 werd met de komst van de Clarity een geheel nieuw tijdperk ingeluid. Nog nooit was voor zo weinig geld, en in zoín sierlijke compacte behuizing, echte MartinLogan kwaliteit beschikbaar, waardoor het merk een stuk laagdrempeliger werd.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE