REVIEW

J.J. Cale – Collected (3LP)


Eric de Boer | 05 september 2012

De zomer is een ideale tijd om Collected van J.J. Cale voor het eerst op vinyl uit te brengen. Music On Vinyl brengt het origineel in 2006 in Nederland uitgebrachte verzamelalbum aan de –analoge- man middels drie luxe LP’s en de bijpassende ‘booklet’. Voor wie hem gaat aanschaffen heb ik één advies: ontspan, voel de diepgewortelde Americana sfeer van zes vrij dynamische plaatkanten vol laidback sound en geniet.

Deze persing zal waarschijnlijk één van de meer succesvolle persingen gaan worden van Music On Vinyl. Niet alleen door de flinke historische waarde van de 49 (!) tracks van J.J. Cale die samen zijn uitgebracht, maar ook door de prima persing. John Weldon Cale zag het levenslicht op 5 december 1938. De man leerde in zijn carriere naast het schrijven van songs ook het bespelen van de gitaar, de bas, drums en piano. En Cale wist zijn stem uniek te ontwikkelen, iets dat heeft geleid tot het vormen van zijn signature geluid: de Tulsa Sound. Deze stijl is in het geval van Cale het best te omschrijven als een ‘lazy’ vorm van Americana, met invloeden van Cajun, blues, rockabilly, R&B en zelfs swamp rock.

Hoewel zijn muziek over de hele wereld bekend is geworden, is het helaas nooit J.J. Cale zelf geweest die als soloartiest grote commerciële successen heeft geboekt. Zijn enige echte hitnotering was het nummer Crazy Mama, dat in 1972 niet verder kwam dan de 22ste plek in de Amerikaanse hitlijsten.

De tracks van de hand van Cale die wel bekendheid kregen waren vertolkt door onde andere Eric Clapton (Cocaine en natuurlijk After Midnight), Randy Crawford (Cajun Moon), Kansas (Bringing It Back), Carlos Santana (Sensitive Kind) en Captain Beefheart (Same Old Blues). Niet de minste namen. Toch hebben ook die bekende tracks een bepaalde charme wanneer ze ten gehore worden gebracht door Cale zelf. Soms rauw, dan weer vol en meestal erg ontspannend om te horen.

Persoonlijk waardeer ik het oudere werk het meeste, hoewel sommige latere tracks op het in chronologische volgorde op deze verzamelaar geperste tracks niet verkeerd zijn. De dynamiek is meestal rijk, helder en soms zelfs voorbeeldig te noemen. Juist ook op de oudere tracks. Collected zet je op omdat je zin hebt in ontspanning, rust en muzikaliteit. Het meegeleverde boekwerkje –met liner notes van mijn collega Jean-Paul Heck- met het mooie artwork en de goede persing maken van J.J. Cale – Collected een muzikaal hebbeding van allure. Al is ruim drie uur een beste zit.

Aanvullende info:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 189:20 minuten
Website

 

EDITORS' CHOICE