Monitor Audio GS60, Roksan Kandy CD MK3 & Integrated MK3

Na verschillende series Monitor Audio luidsprekers te hebben beluisterd en besproken, is het dit keer de beurt aan het absolute topmodel uit de Gold Signature Range. Hoewel 's werelds beste luidsprekers niet meer uitsluitend uit Engeland komen, staat Monitor Audio vooraan als het gaat om de huidige trend naar steeds betere en betaalbaardere weergevers. De top-of-the-range GS60 is een meter hoog en zet in bij 28Hz.

Natuurlijk zit er vooruitgang in hifiland. Alleen is het tempo van de verbetering (dus niet van de verandering) erg langzaam. Een reden is dat elke nieuwe fabrikant vaak van scratch af begint en door alle fouten moet van de illustere voorgangers. Er is kennelijk geen 'gemeenschappelijke kennisbron' waar nieuwkomers op voortbouwen. Je ziet dat zelfs bij multinationals. Op een gegeven moment hebben ze een goede versterker. Vervolgens komt er een nieuwe productgeneratie. Daarin zitten weer alle fouten die in de vorige generatie moeizaam opgelost werden.

Er is nauwelijks overerving van kennis en ervaring. Daarom zijn, globaal gesproken, veel versterkers nauwelijks beter dan de exemplaren van veertig jaar terug. In mijn beleving is de meeste vooruitgang geboekt bij luidsprekers. Ook hele nieuwe technieken, die mij informatief ter hand werden gesteld in buitenlandse research-centra, beloven nog spectaculaire resultaten in de nabije toekomst. Een fraaie invalshoek kwam naar voren tijdens een gesprek met Neil Patel (Avalon).

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE