De manier waarop we naar muziek luisteren verandert in rap tempo. Zelfs de aloude draagbare radio heeft de afgelopen jaren een gedaantewisseling ondergaan. Eentje van technische, en niet van optische aard overigens. Want wie de Argon iNet 1 vluchtig bekijkt zou hem aan kunnen zien voor een portable radio uit de jaren ’70 van de vorige eeuw.
Onderhuids staat de iNet 1 echter met twee benen in de 21ste eeuw: zo speelt hij met evenveel gemak je favoriete internet-radiostations, muziek vanaf een harde schijf in het netwerk als ‘klassieke’ FM via de ether. Dat betekent wel dat de Argon iNet 1 niet blindelings te bedienen is, en dat het in gebruik nemen meer omvat dan de stekker in het stopcontact steken, antenne uitschuiven en een radiostation selecteren. De Quick Start Guide - helaas alleen in het Engels en een of andere Scandinavische taal (Deens?) - omvat maar liefst 53 pagina’s, dus erg ‘quick’ zou ik het niet willen noemen.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vele mogelijkheden die de Argon biedt. Je moet uitleggen hoe je een beveiligde draadloze verbinding tot stand brengt, hoe je de harde schijven in het netwerk benadert, hoe je radiostations op het internet moet benaderen, etc. En dan heb je ook nog de bekende functies als FM radio luisteren en de wekker instellen.
Maar natuurlijk ben ik als ‘doorgewinterde’ recensent te koppig om de Quick Start Guide te lezen. De ethernetkabel wordt achterin de iNet geplugd en hij wordt aangezet...al moet je daarvoor even goed zoeken naar het minuscule knopje dat vakkundig verstopt zit tussen een 11-tal andere knopjes. Via de ‘function’ toets loop je door de verschillende mogelijkheden van de iNet heen. De FM radio-functie werkt eenvoudig en klinkt - afhankelijk van het radiostation - behoorlijk goed voor een draagbare radio. De digitale afstemming zorgt daarbij ook voor een goed gelocked signaal.
Maar echt leuk wordt het als ik de iNet aansluit op het internet en hem naar harde schijven in mijn netwerk laat zoeken. Hij herkent UPnP servers; mijn TwonkyMedia Server op de iMac en de Synology Diskstation NAS - inclusief de daarop geïnstalleerde Logitech Media Server - verschijnen netjes in het lijstje van beschikbare servers. Kiezen gaat door middel van een uitstekend werkende druk/draai-knop, uitlezing via het tweeregelige amberkleurige display. Volgens opgaaf van Argon moet de speler compatibel zijn met MP3, WMA, AAC, WAV, AIFF en Real Audio, maar via de server op de Synology Diskstation kan ik zelfs moeiteloos FLAC bestanden benaderen en afspelen.