Von Schweikert VR-9SE MK II en VR-44 active

Deze maand is het tijd om een exemplaar uit de absolute wereldtop van luidsprekers te belichten, inclusief een betaalbaarder exemplaar met van die top afgeleide technologie. Von Schweikert komt met twee nieuwe luidsprekers, de VR-9SE mk II en de VR-44 active. Veel van onze lezers zullen elke maand moeten overwegen waar het zakgeld aan zal worden uitgegeven. Een zwaarwegend dilemma, want voor het geld van de VR-9SE koop je ook een Ferrari met de kop eraf, een olieverfje van een Cobra kunstenaar, een aanbetaling op Jeff Koons, een vakantiehuis in Spanje of een minimaal dingetje bij Cartier. Op de Ferrari na, geven die allemaal niet het aantrekkelijke geluid van de VR-9SE. Als audiofiel moet je natuurlijk ook focus houden. Door te investeren in deze luidsprekers blijf je voorspelbaar voor je omgeving.


U
it: Music Emotion Juni 2012

De VR-9SE mk II is een upgrade model dat de eerdere versie van de VR-9 volgt. Ook van de VR-11 is een vergelijkbare upgrade-versie beschikbaar. De oorspronkelijke Audax 7 inch midrange driver is vervangen door een sneller type en een nieuw crossover zorgt voor een betere integratie tussen de drivers. Dat zorgt voor een phase coherente puls vanaf het hele driverfront, met als gevolg dat de luidspreker veel coherenter klinkt.

Er is veel zorg besteed aan de componenten in de crossovers voor de midrange en de hogere frequenties. Von Schweikert gaat nog altijd uit van 'voicing', omdat alleen de meettechnische benadering voor hem niet helemaal voldoet. Daarmee bepaalt een nauwkeurige selectie van componenten een deel van het geluid. Andere opvattingen gaan ervan uit dat componenten veel minder invloed (zouden mogen) hebben op het geluid, met als mooi voorbeeld natuurlijk Peter Walker die de afhankelijkheid van componenten middels de current dumping versterkers verminderde.

 

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE