REVIEWBose

Bose QuietComfort 15: De Stille Verwenner

Een hoofdtelefoon die het omgevingslawaai quasi volledig elimineert, zodat je enkel nog je muziek te horen krijgt. Ja, dat lijkt me wel wat. Met de Bose QuietComfort 15 zou het mogelijk zijn. Ik ben benieuwd...

Probeer je in te beelden dat je op een drukke luchthaven aan de gate zit te wachten tot op het moment dat je aan boord van het vliegtuig mag gaan. Als je in een dergelijke situatie zou proberen om alle geluidsbronnen die je kan horen op te sommen, zou je aan een indrukwekkend lijstje komen. Alleen al de dialogen – vaak ook in vreemde talen, je bent niet voor niets op de luchthaven – en de gesprekken die mensen tegen hun mobieltje voeren, vormen een haast duizelingwekkende potpourri van geluiden. Voeg daar de metalige stem van het omroepsysteem aan toe, de geluiden van koffers en andere bagagestukken op wielbasis die mensen achter zich aan zeulen, vrolijke bliepjes van mobiele telefoons en ander elektronisch ongein, en zo kunnen we nog wel even door gaan.

In exact die situatie probeerde ik voor de eerste keer de Bose QuietComfort 15 hoofdtelefoon uit. Ik had ‘m in mijn iPod Classic – een 120 Gb exemplaar waar enkel muziek in Apple Lossless kwaliteit op staat – geplugd, maar er speelde toen nog geen muziek. De noise cancelling functie was echter wel al geactiveerd. Het resultaat was dusdanig indrukwekkend dat het een ronduit bevreemdend effect gaf. Alsof je geest eenvoudigweg niet kan bevatten hoe het in godsnaam mogelijk is dat die uiterst lawaaiige gate zomaar in één klap muisstil geworden is. Om maar te zeggen dat het effect van noise cancelling allesbehalve subtiel is. ‘Drastisch’ is een beter woord.

Noise Cancelling Techniek

Eenvoudig gezegd bestaan er twee soorten noise cancelling. Bij één daarvan komt het erop neer dat de oordoppen zodanig stevig in je oren gepropt worden dat er zo min mogelijk geluid kan langs glippen. De tweede techniek is een stuk complexer. Hierbij worden één of meer microfoontjes aan de buitenzijde van de hoofdtelefoon gemonteerd die het omgevingsgeluid analyseren. Om vervolgens deze informatie door te geven aan een klankopwekkend gedeelte (jawel!) dat dan precies het tegenovergestelde geluid produceert. Door nu het originele omgevingsgeluid te mengen met het tegenovergestelde geluid hou je als resultaat… niets over.

En dat ‘niets’ wordt weergegeven door de oorschelpen. Zodat je enkel de muziek hoort. En zo min mogelijk storende bijgeluiden. Anti-geluid, heet deze techniek. Schijnt het ook héél goed te doen in stealth bommenwerpers en dergelijke. Overigens kan je er ook voor kiezen om géén muziek te draaien, maar om enkel te genieten van de actieve noise cancelling functie.

Nu weten we allemaal dat je voor een zo zuiver mogelijke geluidsweergave in principe een zo zuiver mogelijke signaalweg nodig hebt. En daar is in het geval van deze Bose helemaal geen sprake van. Maar als je in een lawaaiige situatie zit is hij wel zodanig goed in staat om ongewenste geluiden te onderdrukken dat je uiteindelijk wel een natuurgetrouw geluid overhoudt.

Accessoires

De QuietComfort 15 komt - typisch voor Bose, dat – met flink wat accessoires. Om te beginnen krijg je er een stevig etui bij, waar je zowel de hoofdtelefoon zelf als alle overige accessoires in kwijt kan. Verder heb je recht op een AAA batterij – de noise cancelling elektronica heeft immers stroom nodig om zijn ding te kunnen doen -, een vliegtuigadapter en twee afneembare kabels.

Bijzonder aan de ene is dat er een schakelaar in verborgen zit waarmee je het ingangsvolume kunt instellen op ‘Hi’ of ‘Lo’. De andere beschikt over een in de draad ingewerkte remote en microfoon en is speciaal bestemd voor ‘bepaalde Apple producten’. Sowieso zijn de beide snoeren uitgevoerd in het minijack formaat. Een omzetstukje naar het full size jack format ontbreekt.


EDITORS' CHOICE