REVIEWNeukomm

Neukomm Audio Systems CPA33S Versterker, CD31S CD-speler en TU33S tuner

Op de Doelen Lente Hifi show begin dit jaar, stond bij importeur BSA een kleine set meer dan dapper muziek te maken en wist op die manier mijn aandacht te trekken. Dichterbij gekomen zag ik dat het producten van het merk Neukomm waren. Neukomm? Nooit van gehoord, dacht ik bij mijzelf. Na wat uitleg over het merk en de producten raakte ik steeds meer verbaasd en zelfs de nodige hebzucht wist zich van mij meester te maken. Want deze snoezig verpakte doosjes bleken niets minder dan High-end elektronica op miniatuur formaat te bevatten. Een test over hoe weinig toch veel kan zijn.

Het is 1960 als de in Zwitserland woonachtige Hans Neukomm, samen met zijn toenmalige studiegenoten, in nachtenlange luistersessies de verschillen tussen buizen- en transistorversterkers precies in kaart proberen te brengen. Frapperend is dat ondanks welke kwaliteit of trucs ze ook toepassen, het eindresultaat steeds hetzelfde is. Buizenversterkers maken het geluid mooi- er en beter dan ze feitelijk is, ten koste van de precisie en nauwkeurigheid van de weergave.

Ook hoge uitgangstromen en stabiliteit aan moeilijke luidsprekers behoren nu niet bepaald tot haar meest sterke punten. Bij transistoren is zowat het omgekeerde waarneembaar. Deze laten een onplezierige, bijna agressieve weergave horen die op de langere termijn luistermoeheid veroorzaakt. Het eindresultaat valt niet mee, want voor ieder principe valt feitelijk wel wat te zeggen. Na lang uitproberen en veel onderzoek wist Hans de negatieve eigenschappen van de gebruikte transistoren zover te beperken dat er een goed luisterbaar product overbleef.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE