REVIEWJBL

JBL OnBeat Xtreme

Rebecca Seunis | 30 oktober 2012 | JBL

Het lijkt er haast op, dat vrijwel alle merken inmiddels een streaming device met AirPlay of Bluetooth op de markt gebracht hebben. JBL kon niet achterblijven, en deed dat met maar liefst twee modellen tegelijk: De JBL OnBeat Air en de grotere ‘Xtreme’ variant. Geen nieuwe modellen, maar zeker nog courant!

Laatstgenoemde hebben we op de redactie eens aan het werk gezet - het is tenslotte Dockings Maand. En om, net als het apparaat zelf, maar meteen ter zake te komen: het apparaat maakt het ‘plug & play’ principe in ieder geval volledig waar. Je steekt de stekker in het stopcontact en kunt meteen muziek afspelen vanaf iPad of iPhone. Drie keer de handleiding lezen is absoluut niet nodig bij dit apparaat. Dat is alvast mooi meegenomen. 

Volgens de website van JBL komt deze dock ‘als beste in zijn soort uit blinde luistertests’. Dat belooft wat natuurlijk. Eerst nog maar wat meer over de buitenkant van het apparaat. Wat de OnBeat Xtreme bijvoorbeeld uniek maakt, is de roterende aansluiting. Je kunt je iPad, iPod of iPhone horizontaal of verticaal plaatsen voor de beste videoweergave. Vooral bij de tablet heeft dit veel effect. Zo kun je met je iPad heel praktisch videochatten, een film kijken of gamen. Een AC-voeding zorgt ervoor dat je iOS-apparaat opgeladen blijft als het in het dock staat. Met een extra composietkabel kan de JBL OnBeat Xtreme zelfs videocontent naar je tv sturen zodat iedereen kan meegenieten. 

De OnBeat Xtreme is niet heel ‘extreme’ in omvang. Hij is ongeveer 45 bij 24 centimeter groot, en weegt vier kilo. De vorm doet een beetje denken aan een strik. Smaken verschillen uiteraard, maar als je een iPad in deze dock plaatst, maakt het totaal zeker indruk. Het is alsof de iPad die je er zelf in moet klikken, is meegenomen in het design; het complementeert elkaar. Is de dock ‘leeg’, dan lijkt hij ook echt iets te missen. Vooral de zilverkleurige bovenkant en de kleine knopjes aan de zijkant zijn erg stijlvol, alleen wel erg vingerafdruk-gevoelig. Voor de poetsfreaks onder ons: leg er maar standaard een doekje naast. Al het plastic oogt bovendien wat goedkoop.


EDITORS' CHOICE