REVIEWMeridian

Meridian 808i cd-speler/voorversterker

Werner Ero | 01 september 2006 | Fotografie Fabrikant | Meridian

Met het steeds verder verstommen van data formaten als dvd-audio en Super Audio cd, lijkt of de serieuze audio-industrie al zijn peilen heeft gericht op het vervolmaken van de weergave van de aloude cd. De laatste jaren wordt cd weergave in snel tempo steeds beter en de hier besproken Meridian 808i is bedoeld als absolute kroon op het 20 jarige(!) jubileum van het baanbrekende werk wat deze Britse specialist al vanaf de introductie van dit digitale medium heeft verzet. Hier geen gerommel in de marge maar echte en daadwerkelijke verbeteringen die vooral een nauwkeuriger reproductie van de signaalverwerking tot gevolg moeten hebben. Een doortastende test van een speler die een nieuw statement probeert neer te zetten.

Het bespreken van producten uit deze prijsklasse is geen sinecure en het is o zo gemakkelijk om de extra meerwaarde die dit soort componenten kunnen bieden volledig teniet te doen. Om de objectiviteit zo veel mogelijk te waarborgen en de speler zo goed mogelijk te leren kennen heb ik de 808i in een aantal verschillende situaties en opstellingen beluistert en met directe concurrenten zoals de Audio Research CD7 en DCS P8i vergeleken alvorens ik mijn tanden heb gezet in een laatste uitvoerige sessie waarbij mijn eigen referentieketen werd ingezet. Aangevoerd door het sublieme en maatstaf zettende trio bestaande uit het North Star Design T192 cd-transport, de North Star Design Extremo DAC en de White Gold I2S digitale transportkabel.

Meridian 808i

Dat deze pure cd-speler met toegevoegde voorversterker (naast cd worden enkel nog cd-r's, cd-rw's en mp3 formaten afgespeeld) is ontworpen en gebouwd om een waar statement neer te zetten blijkt al bij het uitpakken van de speler. Niet alleen is het met zijn breedte van 48 cm, hoogte van 17,5 cm en diepte van 41 cm, de meest forse speler in ÈÈn behuizing die ik ooit in huis heb gehad, ook de maatregelen om tot dit resultaat te komen liegen er niet om.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE