REVIEWB&W

Magneplanar MG3.6

Ruud Jonker | 01 september 2006 | Fotografie Fabrikant | B&W

Als u dit leest is het al eind augustus. Misschien is de 'heat wave' dan achter de rug en denkt u terug aan klamme nachten en het zinderende uur midden op de dag. Terwijl horden zich over de grens begaven, hebben de achterblijvers de economie in stand gehouden. Zij hebben met genoegen gewerkt. Bij de baas is namelijk airco en ook de auto voor het woon/werkverkeer heeft vaak die voorziening. Zo niet uw recensent. Op het verzoek voor een multitest over diepvrieskasten, reageerde de hoofdredacteur negatief. Loodzware Magneplanars moesten de luisterruimte in. Vandaar het omgekeerde etmaal. 's Nachts luisteren en overdag in een hangmat aan de waterkant.

Magneplanars bestaan al sinds mensenheugenis (1971). Door die lange aanwezigheid zijn ze, vooral in de VS, onderdeel van het gewone bestaan, net zoals de beamers en tellies. Ze krijgen daardoor misschien wel eens minder aandacht dan dat ze verdienen. In de basis bestaat zo¥n magnetostatische driver uit een kunststof membraan, dat geleidend is gemaakt door er draden of metalen strips op te plakken. Het membraan bevindt zich in een permanent magnetisch veld. Zodra er een muzieksignaal door het membraan beweegt, komt dat in trilling en horen we geluid. Hoewel er ook kleine magnetostatische drivers zijn (denk aan Infinity en Genesis), bouwt Magnepan magnetostatische drivers met een groot oppervlak.

De nieuwe MG3.6 is de opvolger van de bekende 3.5 en meet 2,5 x 61 x 184 centimeter. Maar heeft een uitloop van 24 cm, deze maximale diepte wordt veroorzaakt door het aangekoppelde filter. In ieder geval is het afstralend oppervlak van het mid/ laag minimaal 0.8 vierkante meter. Dat is aanzienlijk mÈÈr dan bij een dynamische luidspreker. De MG3.6 gebruikt voor het hoog een echte ribbon tweeter.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK





EDITORS' CHOICE