NIEUWSNeat

Neat Ultimatum XLS luidspreker

Redactie HiFi.nl | 17 oktober 2012 | Neat

De luidsprekerfabrikant uit Wales heeft met de Neat Ultimatum XLS een kleine speaker uitgebracht die, volgens Neat, meer brengt dan je op grond van haar afmetingen zou verwachten. Hoewel afgelopen jaar al uitgebracht, verdient deze speaker zeker aandacht. Hij was dan ook te bewonderen op de Latham Audio stand van de New Music show.

Bij veel mensen bestaat de gedachte dat je voor groots geluid grote luidsprekers in je woonkamer moet hebben staan. Tegelijkertijd is er ook een grote groep mensen die liever niet ‘die grote kasten’ in huis heeft staan, en de voorkeur geeft aan compactere luidsprekerkasten. Neat wil met de introductie van de Neat Ultimatum XLS een stap verder zetten in het grootse geluid uit kleine speakers.

Neat Acoustics maakt zijn eerste luidsprekers in 1989. Die kleine speaker, de ‘Petite’, werd in kleine kringen al snel een referentiemodel in twee-weg-speakerland. Dat bleef hij voor lange tijd en veel veranderde er niet aan het model, ondanks enkele naamswijzigingen. Sinds afgelopen jaar is er dan de Neat Ultimatum XLS. Op het eerste gezicht is er weer weinig veranderd, maar die schijn bedriegt. De bas-midrange sectie blijkt twee gelijke druk 168 millimeter drivers te gebruiken.

De speaker maakt gebruik van een Sonomex koepel XL driver. Bovenop de behuizing zitten twee 25 millimeter vlakke super HF-eenheden. Het behuizingsmateriaal hiervan bestaat uit berkentriplex, volgens Neat gekozen vanwege de consistentie en het gedrag in termen van resonantie. De voorkant van de luidspreker bestaat uit een verzwaarde vezelplaat, die gebonden is aan de kast met een polyethyleen membraan. Deze constructie bewerkstelligt volgens de fabrikant een ‘inert platform voor de mid-bas en hoge frequentie drivers’. Elk van de drivers is gelegen in zijn eigen onafhankelijke kamer.

De XLS wordt geleverd met twee paar aansluitingen, om bi-wiring of, bij voorkeur, bi-versterking mogelijk te maken. De speaker kost 6400 per paar. Kijk ook eens op de Special Page van importeur Latham Audio.


EDITORS' CHOICE