REVIEW

Cindy lauper- She’s So Unusual (LP)


Eric de Boer | 08 augustus 2012

Het begin van de tachtiger jaren van de twinstigste eeuw was onstuimig. In elk geval voor de popmuziek. She’s So Unusual van Cindy Lauper was meer dan het vrolijke en kleurijke debuut van de toenmalig dertigjarige zangeres. Want Lauper mag gezien worden als pionier van de positie van de vrouw in zowel de pop- als rockmuziek.

We schrijven 1983. MTV begint een steeds grotere rol te spelen in de popmuziek en de New Wave-stroming is al even aan de gang. Cindy Lauper was al jaren geëngageerd in de muziekwereld, maar had nog geen grote doorbraak mogen kennen. Haar rol in de groep Blue Angel werd echter steeds meer opgemerkt en in 1982 nam ze een aanbod aan om een solo-album op te nemen. Ze accepteerde en nam dit debuutalbum op in de zeven maanden na december 1982. De productie van She’s So Unusual was in handen van William Wittman en Rick Cherkoff en de opnames vonden plaats in het New Yorkse Record Plant.

De rest mag een opmerkelijke geschiedenis worden genoemd. Lauper ontpopte zich als een echte jaren tachtig ster met haar parmante giecheltjes, de (oh zo bewuste) meisjesachtige kleding en dito gedrag. Het resultaat was een flink aantal hits binnen een tijdspanne van ruim twee jaar en vele nominaties en prijzen. Hieronder de indertijd nog zeer prestigieuze MTV Music Video Award voor de eerste single en clip en twee Grammy Awards. Daarnaast nog dertien (!) nominaties voor diverse prijzen. Lauper kwam, zag en overwon en vestigde haar naam geweldig goed. En de hits van She’s So Unusual zijn nu nog steeds bekend en gelden als baanbrekend voor de vrouw in de moderne rock- en popmuziek. Natuurlijk het bekende Girls Just want To Have Fun, het nog steeds best mooie Time After Time, She Bop, All Through The Night en Money Changes Everything. Allen nummers die hitlijsten ingingen met vrij aanzienlijke noteringen. De eerste vier zorgden voor een nieuw record, nog nooit had een vrouw vier top-5 singels weten te verkrijgen van slechts één enkel album.

De muziek is welbekend, typisch jaren tachtig, veel feestmuziek met een bewust vrolijk karakter. Deze herpersing op het Mobile Fidelity Sound Lab Silver Label, dat wordt geperst in de RTI Studio’s, kent een wat dunne maar heldere klank met veel energie. Ik denk dat MoFi’s markt voor She’s So Unusual voornamelijk in de V.S. zal liggen, maar wie zin heeft in vrolijke popmuziek met historische waarde koopt met dit album geen spreekwoordelijke kat in de zak. Je moet er wel zin in hebben, en de hoes mag ook best een kleurrijke statement uit een nog niet zo ver verleden genoemd worden!

Aanvullende informatie:
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 38:42 minuten
Website

EDITORS' CHOICE