REVIEW

Rage Against The Machine – Live At The Grand Olympic Auditorium (2LP)

Eric de Boer | 06 augustus 2012

Liefhebbers van nu-metal en rapcore hebben de band Rage Against the Machine nog altijd hoog in het vaandel staan. De band leverde sinds hun zelfgetitelde debuut uit 1991 tot aan het uiteenvallen in 2000 fijne hits op. Live At The Grand Olympic Auditorium was het laatste concert dat werd opgenomen en is een collector’s item sinds de eerste persing. Reden genoeg voor een herpersing, dus!

De band, die bestond uit de kleurrijke leden Zack de la Rocha, Tim Commerford, Tom Morello en Brad Wilk trokken zich weinig aan van critici en het conservatieve Amerika van die tijd. De ‘Explicit Lyrics’ vielen in retrospect wel mee, maar de band had een duidelijke politieke (lees: socialistische) boodschap. Na vier studioalbums liepen spanningen binnen de band vrij hoog op en later in 2000 verklaarde De la Rocha dat Rage Against The Machine uiteen zou vallen.

En dan is een live-opname van het concert die de band op 12 en 13 oktober 2000 gaf in hun thuisstad Los Angeles ineens belangrijker dan van tevoren gedacht. Ondanks de strubbelingen onderling weet Rage Against The Machine een flink aantal tracks ten gehore te brengen die ook getuigen van muzikale samenhang. Natuurlijk zijn de hits Bombtrack, Killing In The Name, Bulls On Parade en Bullet In The Head vertegenwoordigd op de vier plaatkanten. Maar tracks als I’m Housin’ (een EPMD-cover), Freedom en Testify zijn ook zeer kenmerkend voor de stijl van Rage Against The Machine. Niet voor niets heeft de band in hun korte bestaan een hoop fans en muzikanten weten te beïnvloeden. En dan is Live At The Grand Olympic Auditorium een welkome ‘Best Of’, maar dan live. Verwacht ondanks de productie die in handen van Rick Rubin lag geen ultradynamische plaat (het debuutalbum van Rage Against The Machine is wat dat betreft hun beste album) maar wel een mooie muzikale live-ervaring.

Aanvullende informatie: 
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 70:55 minuten
Website


EDITORS' CHOICE