Live muziek en nieuwe DAC bij Metrum Acoustics op X-fi show


Redactie HiFi.nl | 05 augustus 2012 | Metrum Acoustics

Binnen het vakgebied van de hifi heeft Metrum Acoustics vooral bekendheid gekregen op het vlak van elektrostatische luidsprekersystemen. Die kennis gaat zelfs terug tot 1987. In een later stadium is daar elektronica aan toegevoegd. Vooral voor de industrie werd al lang een mix van elektronica en akoestische systemen ontwikkeld en daar speelt digitale signaalverwerking een belangrijke rol in.

Twee jaar geleden is er een ommezwaai gemaakt en kwam Metrum Acoustics met een DAC gebaseerd op industriële DAC chips, welke volgens het “non oversampling principe” werken. Door het succes daarvan moest een aantal producten tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen om plaats te maken voor de productie van de Quad en Octave DAC’s. Inmiddels is de kwaliteit van deze DAC’s in internationale hifi bladen en websites verschenen en is Metrum Acoustics een internationale speler geworden.


Hex

Een jaar geleden is een opzet gemaakt voor een geheel nieuwe, meer veelzijdige DAC. Deze nieuwe DAC, genaamd “Hex”, zal op de X-fi show in Veldhoven een centrale rol gaan vervullen.

De Hex is gebaseerd op 16 industriële chips, opgebouwd uit twee mono kanalen die elk in differentiële mode zijn opgebouwd. Daarmee werd het mogelijk naast de standaard RCA uitgangen, twee gebalanceerde XLR uitgangen toe te passen. Verder zijn er een reeks ingangen te gebruiken zoals twee keer spdif, twee keer optisch en kunnen modules voor USB en AES/EBU worden toegevoegd. De DAC kan een maximale sample rate van 192kHz verwerken.

Voor de demo zal Metrum Acoustics teruggrijpen op een hybride elektrostatisch systeem, aangestuurd door hybride versterkers. Ook zal een kleinere set klaar staan voor demonstratie van onder andere Quad en de Octave DAC.


Octave

Pianiste Natalia Ivashina zal bovendien, verdeeld over de twee showdagen, een aantal concerten verzorgen.

Kijk voor het laatste X-fi nieuws op de Special Page.

EDITORS' CHOICE