NIEUWSFiio

Fiio E7 koptelefoonversterker: DAC en versterker in pocketformaat

Redactie HiFi.nl | 04 augustus 2012 | Fiio

De Fiio E7 koptelefoonversterker is een gecombineerde DAC en versterker in een handzame behuizing, bedoeld om het geluid van je computer of iPod/iPhone met een verbeterde kwaliteit door te sturen naar je koptelefoon.

De komende tijd zullen heel wat hifi-liefhebbers vanwege de vakantie voor een aantal weken afstand doen van hun geliefden. En dan bedoelen we in dit geval niet man, vrouw en/of kinderen, maar: de audio-installatie. We gaan op reis en nemen mee... ja, wat nemen we mee aan muziek, terwijl we op de camping bivakkeren, al dan niet in een ver land?

Camping zonder dac..?

Meestal is het dan de laptop of de iPhone die dienst doet als muziekbron. Koptelefoon aansluiten en voilà: de geliefde muziek kan alsnog ‘genuttigd’ worden. Maar net zoals de slaapmat in de tent ons doet beseffen hoe gaat het bed thuis is, maken laptop en koptelefoon duidelijk dat zoals het klokje thuis tikt, het nergens anders zo tikt. Toch kan er op een simpele manier een mooier geluid uit je laptop of iPhone komen. Neem bijvoorbeeld de hoofdtelefoonversterkers van ADL. Of de Fiio E7.

De Fiio E7 is een kleine DAC en versterker in één, gestopt in een behuizing ter grootte van een iPod en met een minimaal gewicht van zo’n 100 gram. Eerlijk gezegd hadden we nog niet van de firma Fiio gehoord, maar het Chinese bedrijf heeft zich in korte tijd gespecialiseerd in het ontwikkelen van kwalitatief goede mini-versterkers en mini-DACs. En deze Fiio E7 is daar een combinatie van.

De E7 is een behoorlijke krachtpatser met een ingebouwde 1050 mAh Li-ion accu, waarmee je het volgens de fabrikant 80 uren vol kunt houden en onderweg nooit zonder muziek komt te zitten. Moeten je laptop en/of iPod het natuurlijk ook zo lang vol houden…

Het hart van de Fiio E7 wordt gevormd door de bekende Wolfson WM8740 DAC, daar is dus al weinig mis mee. In combinatie met de USB-aansluiting kan de E7 dan gelijk functioneren als externe versterker voor PC- of Mac-apparatuur. De E7 is voorzien van twee koptelefoonaansluitingen, zodat je je net ontdekte muziekpareltjes gelijk kunt delen met iemand anders, zonder dat je je koptelefoon hoeft af te staan. Een verdere handigheid is dat de E7 het mogelijk maakt een vast startvolume op te slaan en om een maximum-volume in te stellen om het gehoor te beschermen. De E7 is ook voorzien van een dock-aansluiting. Deze maakt het mogelijk de E7 te docken op een ander apparaat van Fiio: de E9, een kwalitatief nog betere koptelefoonversterker, volgens de fabrikant.

De Fiio E7 is stijlvol verpakt in een zwart geanodiseerde aluminium behuizing en voorzien van een opvallend OLED-scherm, waarop instellingen als het volume en de EQ te vinden zijn. Met de EQ is het mogelijk de bas in drie verschillende standen te zetten.

Voor 99 euro is de Fiio E7 verkrijgbaar, en dat lijkt ons een redelijk goedkope manier om je geluid via laptop of iPod flink op te krikken en zodoende je heimwee naar (de audioset t)huis wellicht te vergeten. Een van onze lezers wees ons op de E7, waarvan de prijs/kwaliteit-verhouding hem aardig verbaasd heeft. Wellicht gaan we er zelf ook nog eens mee aan de slag. 

Kijk ook eens op onze Hoofdtelefoon Special

MERK

EDITORS' CHOICE