REVIEW

Keith Jarrett – Sleeper


Eric de Boer | 03 augustus 2012

Het is een wonder dat ECM de originele opnames van Sleeper pas na ruim dertig jaar weet uit te brengen. Deze nieuwe dubbel-cd stamt namelijk geheel af van de originele mastertapes van een concert dat door Keith Jarrrett en drie andere goede jazzmuzikanten werd gegeven in Japan. Het kwartet liet in 1979 zo’n fijne set horen aan de bezoekers, dat het een zegen genoemd mag worden dat luisteraars er anno 2012 ook van mogen genieten.

Sleeper is eigenlijk een onderdeel van een concertreeks die Jarrett met zijn toenmalige kwartet maakte. Deze tour staat ook wel bekend onder de naam Belonging. ECM vond de opnames van het concert terug dat Jarrett op 16 april 1979 ten beste gaf met zijn ‘Europese kwartet’, zoals hij aan dit viertal refereerde. De plek waar Sleeper is opgenomen ligt in Japan, Tokio om preciezer te zijn. Het Nakano Sun Plaza was de plaats delict voor een set van zes lange tracks en een toegift. Het kwartet bestond indertijd ook niet uit de minste namen. Want Keith Jarrett zag zich on stage omringd door topmusici uit het genre. Zo drumt Jon Christensen, voorziet Palle Danielsson de variërende muziek van basondersteuning en is het niemand minder dan Jan Garbarek die op deze live show saxofoon, fluit en zelfs een deel van de percussie voor zijn rekening neemt.

En wat een show moet het geweest zijn, daar in Tokio. De vier heren trappen meteen af met een erg sterk gecomponeerd stuk, Personal Mountains getiteld. 21 Minuten lang zorgt het kwartet al voor een enorme energie. Er heerst een prettige, bijna vanzelfsprekende sfeer die enkel samen te vatten is als geweldige een samenkomst van ritme, spanning en tempo. Maar ook rustiger stukken op Sleeper bewijzen dat de vier musici erg goed met elkaar overweg konden op het podium. Zo is er het mooi ontluikende So Tender, waarbij elk instrument een eigen rol heeft in de spanningsopbouw. Lyriek wisselt rustig af met sereniteit, zonder aan spanning in te boeten. Ook de andere tracks weten me te bekoren (let eens op die verfijnde percussie en dito baspartij op de track Chant Of The Soil!).

Garbarek vult Jarrett niet aan en andersom evenmin. De combi is eerder natuurlijk te noemen en weet elk instrument een eigen plaats te geven in de diverse composities en uitvoeringen. Er wordt hoogwaardig samengespeeld, ik kan het niet anders verwoorden. Sleeper is een zeer geslaagde samenkomst van grote kunstenaars, die natuurlijk weet uit te pakken. En de improvisaties waar Jarrett zo bekend om staat waren in 1979 al niet van de lucht. Invloeden van bop, folk, klassiek en swing zijn terug te horen in de zeven nummers die deze dubbelaar rijk is. De remix van de originele mastertapes is goed gelukt, Sleeper is het label ECM zeker waardig (en andersom ook). Het album behoort dan ook tot één van mijn favoriete persingen van dit jaar, en ik hoop stilletjes dat de LP snel volgt.

Aanvullende info:
Label: ECM Records
Speelduur: 45:27 minuten (cd1) en 61:29 minuten (cd2)
Website 

EDITORS' CHOICE