Boston TVee Model 30 soundbar

Marnix Bosman | 22 augustus 2012 | Boston Acoustics

Flatpanel televisies kunnen direct aan de muur en dat is handig. Een bijpassend luidsprekersysteem moet dat eigenlijk ook kunnen, maar gewone luidsprekers zijn daar vaak veel te diep voor. Gelukkig hebben luidsprekerbouwers daar een oplossing voor bedacht.

Met de komst van de flatpanel TV is er veel verbetering geweest op het gebied van de beeldkwaliteit. Opvallende verandering is natuurlijk het verdwijnen van de beeldbuis en daarmee het verdwijnen van de gigantische bobbel aan de achterkant van de traditionele televisie. Die afname in kastvolume heeft echter ook een keerzijde. Daar waar er in een klassieke beeldbuis TV meer dan voldoende ruimte was voor een behoorlijk luidsprekersysteem is er in een moderne LCD of plasma televisie eigenlijk geen plek meer voor een paar deugdelijke luidsprekers.

De beeldkwaliteit is toegenomen, maar de geluidskwaliteit is in veel gevallen echt afgenomen; het geluid klinkt vaak heel dun, mist laag en komt doorgaans vanachter het scherm, waardoor de stereoplaatsing ook heel vreemd kan worden. De reden voor deze ontwikkeling is simpel: in moderne flatpanel TV’s is gewoon geen plaats meer een paar luidsprekers.

Audio bij TV
Wil je goede audioweergave bij je televisie, dan is een extra luidsprekersysteem eigenlijk een must. Ben je reeds in het bezit van een meerkanaals surroundsysteem, dan is die oplossing uiteraard al aanwezig. In andere gevallen is een specifiek voor deze toepassing ontworpen systeem een uitkomst. Normale luidsprekers hebben doorgaans niet de afmetingen die passen bij een beeldscherm dat aan de muur is gemonteerd. Het afstraalgedrag is doorgaans niet bedoeld voor wandmontage. Maar luidsprekerfabrikanten hebben daar over nagedacht, en de Soundbar is één van de oplossingen. Het slimme van een Soundbar systeem is dat hij niet alleen ontworpen is voor wandmontage, maar dat hij bovendien ook stereo of zelfs surround kan weergeven vanuit één enkele unit.

TVee Model 30 Systeem
Het Boston TVee Model 30 systeem is lang zo groot niet als de gigantische doos doet vermoeden. Het systeem bestaat uit twee onderdelen, de Soundbar (hxbxd:146 x 966 x 80mm) en een losse woofer. Door de diepte van slechts acht centimeter past de soundbar perfect bij de gemiddelde flatpanel TV die samen met de montagebeugel vaak op een vergelijkbare diepte uitkomt. Ook de bijbehorende woofer is lekker compact (hxbxd: 364 x 160 x 395mm) en zal door zijn onopvallende design al gauw ergens worden weggestopt. Bij deze geef ik iedereen echter alvast het advies de woofer niet zomaar ergens achter de bank te plaatsen. Die plek is namelijk niet bevorderlijk voor de weergave. Verderop in mijn verhaal kom ik daarop terug.

De soundbar heeft in totaal vier ingangen. Op de achterkant van de bar bevinden zich een analoge (cinch) en een digitale (optische) ingang. De digitale ingang accepteert gewoon stereo, maar ook Dolby Digital voor de weergave van surround. Op de rechterzijkant bevindt zich nog een tweede analoge aansluiting (mini-jack) voor bijvoorbeeld een portable muziekspeler. De TVee Model 30 kan tot slot ook nog eens draadloos via BlueTooth benaderd worden. Op die manier kun je eenvoudig digitaal audio streamen vanuit je mobiele telefoon, tablet of computer. Ook de koppeling tussen de soundbar en de actieve (sub)woofer is volledig draadloos. Boston gebruikt hiervoor een WiFi achtige verbinding met vier keuzekanalen zodat er altijd wel een storingsvrij kanaal beschikbaar zal zijn.


EDITORS' CHOICE