ARTIKEL

Nautilus op wielen

Tijdens de internationale autoshows is de stand van Lexus een vaste tussenstop voor de audio liefhebbers. De Japanners laten graag weten dat ze al jaren samenwerken met Mark Levinson en dat levert altijd een portie luisterplezier op. Op de autoshow van Detroit wandelenden de kenners echter in straf tempo door naar Jaguar. Een duidelijk geval van ‘twee vliegen in één klap’. In de Jaguar C-XF concept auto laten de Britten voor het eerst zien hoe een autogeluidsinstallatie er volgens B&W ‘Nautilus recept’ uit zou moeten zien.

De autoshow van Detroit is traditioneel een waar feest van nieuwe automodellen en spectaculaire prototypen. Na een korte kennismaking met de fraai gelijnde ‘C-XF’ ontwerpstudie van de toekomstige Jaguar generatie zouden we dus bijna zijn doorgelopen op naar de volgende met veel feestgedruis gestarte modelpresentatie. Tot ons oog opeens op de klassieke gekrulde luidspreker van Bowers & Wilkins valt die vlak naast de Jaguar staat te glimmen.
En valt het kwartje. De geruchten over een samenwerking tussen de beide Britse grootheden – Jaguar en B&W – waren er al. Alle aanleiding om toch maar eens door te vragen. Het bleek een voltreffer. Op zijn draaischijf midden op de tentoonstellingsstand was de Jaguar C-XF in eerste instantie met geen mogelijkheid van nabij te bewonderen, maar nadat we hadden genoteerd dat in het Jaguar interieur een ware audio revolutie heeft plaatsgevonden, was er vanzelfsprekend geen houden meer aan. Een verplicht bezoek. Met of zonder toestemming van de breed geschouderde veiligheidsmannen.Voor een gedetailleerd luisterverslag zullen we nog even geduld moeten oefenen (de contacten zijn al gelegd), maar de eerste kennismaking met het interieur van de chique Britse sportwagen is ook zó al indrukwekkend genoeg. Vooral wanneer je het puur door de audio bril bekijkt. Bowers & Wilkins staat in de ‘normale’ luisterruimte al vele jaren bekend als een uiterst innovatief merk dat niet schroomt om spectaculair nieuwe wegen in te slaan. Bij hun primeur in de auto is het niet anders.


Beste van de show

Niet voor niets is de Jaguar na afloop van de North American Auto Show (want zo heet hij voluit) uitgeroepen tot ‘Best in show’. En daar sluiten wij ons in hifi-opzicht graag bij aan. B&W trekt immers een dermate groot blik vol fraaie techniek open dat we onze cd’s maar vast hebben klaargelegd voor een nadere kennismaking.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

En aangezien we het over een surround systeem hebben, vind je in het C-XF interieur letterlijk rondom details die de moeite van het bekijken waard zijn. Sterker nog: ze zijn veelal nooit eerder in een auto vertoond. De Britse luidsprekerspecialisten werkten tijdens de ontwikkeling van dit studiemodel dan ook nauw samen met de autodesigners.
Hoewel? Studiemodel? Het is een publiek geheim dat Jaguar dit praatplaatje heeft gemaakt om te testen hoe het publiek reageert op de nieuwe en duidelijk veel modernere lijnen van binnenkort te lanceren Jaguar-modellen.

Ook topgeluid hoort kennelijk bij die vernieuwing. Wat doet B&W om hun reputatie op het gebied van highend systemen in de woonkamer (en studio) nog eens extra te onderstrepen met een zeer hoogwaardig systeem voor de auto? Antwoord: ze trekken een blik vol techniek open. Hoog tijd om dat allemaal eens nader te bekijken.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »